Olivier van Beemen
© Dingena Mol

Olivier van Beemen

Olivier van Beemen (1979) is onderzoeksjournalist gespecialiseerd in Afrika, met bovenmatige interesse voor multinationals. Hij schrijft onder meer voor NRC en Follow the Money en publiceerde ook in Le Monde en The Guardian. Zijn onderzoek naar de (wan)praktijken van Heineken in Afrika, vastgelegd in het boek Bier voor Afrika, werd in 2019 bekroond met een Tegel. Het boek verscheen in diverse talen en is onderwijsmateriaal aan internationale universiteiten. Eerder was hij correspondent in Frankrijk. Meer over Olivier: www.oliviervanbeemen.nl

 

Artikelen van Olivier van Beemen:

 • Congo’s herders zonder grenzen: de Mbororo versus plaatselijke boeren

  Reportage 4 april 2022

  In Congo sluimert een conflict tussen de lokale bevolking en de Mbororo. Sommige herders willen erkenning als vluchteling, wat hun meer rechten zou geven.

  Lees meer
 • ‘Wie zal jouw papa eens gaan deporteren?’ Demonstratie in Tel Aviv begin 2018 tegen het beleid van de Israëlische regering om Afrikaanse asielzoekers uit te zetten naar Rwanda.

  Vluchtelingen als wisselgeld: waarom Rwanda meedoet aan ‘uitbesteed’ migratiebeleid

  Achtergrond 30 november 2021

  Rwanda is een van de landen die zich aanbiedt als gastland waar vluchtelingen hun asielaanvraag die elders elders loopt kunnen afwachten.

  Lees meer
 • Onderzoeksjournalist Ruth Hopkins

  ‘In een private gevangenis zijn de mensen die vastzitten handelswaar’

  Interview 17 september 2020

  Het runnen van een Zuid-Afrikaanse gevangenis is voor de Britse beveiligingsmultinational G4S wel erg lucratief, ontdekte Ruth Hopkins.

  Lees meer
 • Township Khayelitsha op de Kaapse vlakte (Zuid-Afrika).

  De lange adem van apartheid: meer ongelijkheid in Zuid-Afrika

  Reportage 1 april 2020

  Sinds het einde van apartheid, dertig jaar geleden, is de economische ongelijkheid in Zuid-Afrika alleen maar toegenomen.

  Lees meer
 • 'We zullen deze markt boycotten zolang jullie ons lastigvallen.'

  #MeToo verovert Afrika, en Nigeria loopt voorop

  Reportage 1 februari 2020

  Een op de vier vrouwen in Nigeria krijgt te maken met seksueel geweld. Door de MeToo-beweging verdwijnt het onderwerp langzaam uit de taboesfeer.

  Lees meer
 • Moses zat als tiener in de dodencel. ‘Er brandde nog een klein vuurtje in me: ik heb dit niet gedaan’

  Interview 5 december 2019

  Meer dan 800 duizend mensen schreven voor hem. Met succes: ‘Door die druk belandde mijn dossier bij de gouverneur, die verklaarde gratie te willen verlenen.’

  Lees meer