Mikhail Beketov
© Alexey Sazonov/AFP

Wetgeving tegen laster

Laster was in Rusland lang louter een administratieve overtreding, maar in 2012 werd het opgenomen in het Wetboek van strafrecht. De maximale straf is 2 jaar gevangenis. Kritiek op de autoriteiten in de media wordt al snel als ‘laster’ aangemerkt. De straf wordt ook hoger als het om een overheidsmedewerker gaat.

Sinds:

2012

Aanpakken ‘laster’ op het internet

Onder laster vallen ook op het oog onschuldige posts op sociale media. Op 5 juli 2021 tekende president Poetin een wet die grote gevolgen had voor het delen van informatie op het internet. Deze wet stelt de autoriteiten in staat om berichten op het internet te verwijderen of ontoegankelijk te maken als ze ‘lasterlijk’ zijn. Die term is echter ruim te interpreteren: kritiek op de autoriteiten wordt al snel als laster gezien.

Tot welke problemen leidt de wet?

  • Kritiek op de overheid wordt harder bestraft.
  • Onder laster vallen ook op het oog onschuldige posts op sociale media.

Vooral journalisten die kritisch publiceren over corruptie hebben last van de breed te interpreteren lasterwetgeving. Zoals de journalisten van Proekt.Media, die te maken kregen met huiszoekingen en een strafrechtelijk onderzoek vanwege een kritische documentaire over vermeende samenzwering tussen hoge regeringsfunctionarissen en de georganiseerde misdaad.

Mikhail Beketov
© Alexey Sazonov/AFP
Mikhail Beketov

 

Transparency International Russia

De internationale corruptiewaakhond Transparency International Russia kreeg in 2018 een boete van 2.000 euro voor het bekritiseren van een vriend van president Poetin. Ook journalist Mikhail Beketov, die voorgoed in een rolstoel belandde nadat hij was aangevallen (zeer waarschijnlijk vanwege zijn werk), werd veroordeeld wegens laster.

Meer over dit onderwerp