De Staatsuniversiteit van Moskou of Lomonoso Universiteit is de grootste universiteit van Rusland.
© Wikimedia/Dmitry A. Mottl

Educatiewetgeving

De nieuwste amendementen op de educatiewetgeving zijn erop gericht ‘publieksvoorlichting’ onder staatscontrole te brengen. Het voorstel leidde tot felle kritiek uit zowel de academische wereld als het maatschappelijk middenveld.

Sinds:

Maart 2021

Tot welke problemen leidt de wet?

De wetgeving plaatst alle verspreiding van kennis onder staatscontrole. Educatie-activiteiten worden gedefinieerd als ‘activiteiten uitgevoerd buiten formele academische programma’s met de intentie kennis, ervaring, het opdoen van vaardigheden of competenties te verspreiden ten behoeve van intellectuele, spirituele en morele, creatieve, fysieke en/of professionele ontwikkeling, om te voorzien in de educatiebehoeftes en interesses van een persoon’. De wetstekst bevat geen definities voor ‘kennis’, ‘ervaring’ etc., dus alles kan hieronder vallen – van trainingsvideo’s tot krantenartikelen. Ook YouTube-video’s en openbare lezingen kunnen op basis hiervan verboden worden.

‘Anti-Russische krachten’

De uitleg bij de wet stelt dat het doel is ‘anti-Russische krachten te bestrijden’ – vooral ‘propaganda-maatregelen’ waar buitenlandse steun achter zit gericht op ‘het in diskrediet brengen van het Russische staatsbeleid, de herziening van de geschiedenis en het ondermijnen van de constitutionele orde’. De wet vermeldt wel dat educatie-activiteiten zijn verboden die aanzetten tot haat (op gebied van religie, afkomst etc.). Dat klinkt positief maar het punt is dat dergelijke problemen allang werden ondervangen door andere wetten.

‘Valse informatie’

De overheid zal gaan bepalen wat ‘valse informatie’ is over de historische, nationale, religieuze en culturele tradities en welke activiteiten zullen worden gezien als in strijd met de grondwet. Voor scholen en universiteiten geldt dat het moeilijker zal worden buitenlandse docenten in te zetten – en dat in het buitenland studeren ook moeilijker zal worden. Alle onderwijsinstellingen die contracten tekenen met buitenlanders moeten hiervoor vooraf toestemming vragen aan de federale overheid. Ook internationale uitwisselingsprogramma’s waarbij Russische universiteiten hun studenten naar het buitenland sturen, krijgen te maken met meer regels rond toestemming.

Meer over dit onderwerp