Energizers

Spelletjes om je mensenrechtenles mee te beginnen

Een energizer bestellen?

De energizer zijn direct te downloaden als u erop klikt. Wilt u ze toch liever op papier? Stuur een mail naar bestellingeducatie@amnesty.nl. Geef in deze mail aan welke energizer u wilt bestellen, voor hoeveel leerlingen en naar welk adres het verstuurd kan worden.

 • Mensenrechtenbingo

  Met de Bingo wordt de voorkennis geactiveerd op het gebied van mensenrechten. De leerlingen bespreken in duo's steeds een korte vraag over mensenrechten. De Bingo is interactief, de leerlingen kunnen rondlopen en spreken steeds een andere klasgenoot. We hebben de Bingo beschikbaar voor het primair en het voortgezet onderwijs.

  Download hier
 • Strijd om de sinaasappel

  Met dit spel strijden de leerlingen in twee teams om een sinaasappel. Ze moeten de sinaasappel bemachtigen zonder geweld te gebruiken. Met dit spel ervaren de leerlingen dat communicatie in een conflict essentieel is. Leerlingen reflecteren op hoe ze een conflict hebben hebben opgelost. En dat natuurlijk allemaal in spelvorm! Geschikt voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

  Download hier
 • Hints

  In deze versie van Hints wordt de voorkennis van leerlingen op het gebied van kinderrechten op een speelse manier geactiveerd. De leerlingen beelden in duo's kinderrechten uit en de eigen groepsleden moeten zo snel mogelijk raden om welk kinderrecht het gaat. Beschikbaar voor primair en voortgezet onderwijs. 

  Download hier
 • Tussen papier en praktijk

  Op papier staan alle mensenrechten en kinderrechten duidelijk beschreven. Maar in deze activiteit wordt het duidelijk dat er grote verschillen kunnen zijn in hoe het beschreven staat en hoe het in realiteit is. Leerlingen krijgen rollenkaartjes, verplaatsen zich in de situatie van een ander en ervaren zo dat het gebruik kunnen maken van je rechten niet voor iedereen gelijk is. Beschikbaar voor primair onderwijs maar ook geschikt voor voortgezet onderwijs.

  Download hier