Start je eigen actie - feest
© Karen Veldkamp

Actie in de klas!

Energizers Mensenrechteneducatie

Amnesty heeft verschillende energizers voor docenten en gastdocenten ontwikkelt om de mensenrechten onder de aandacht te brengen. Deze energizers zijn de tools om de klas weer even wakker te schudden!

 

 

Bingo

Deze Bingo! zet u in om de voorkennis van leerlingen op het gebied van mensenrechten op een speelse manier te activeren. De leerlingen bespreken telkens in een ander duo kort een vraag over mensenrechten. Geschikt voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Je kunt het spel bestellen door een mail te sturen naar jongeren@amnesty.nl.

 
© Amnesty International

Strijd om de sinaasappel

Middels deze ‘strijd om de sinaasappel’ laat u leerlingen ervaren dat communicatie in een conflictsituatie essentieel is. Vervolgens laat u de leerlingen reflecteren op de toegepaste strategieën voor conflicthantering. Geschikt voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Je kunt het spel bestellen door een mail te sturen naar jongeren@amnesty.nl.

© © Karen Veldkamp

Traliespel

Stelen mag niet en een bank overvallen evenmin. Wie de wet overtreedt, verdient straf. Daar zal iedereen het over eens zijn. Dat geldt ook voor mensen die de mensenrechten aan hun laars lappen. Mensen die martelen, discrimineren of moorden. Zet ze achter de tralies met het Traliespel. Vouw en stapel de boeven achter de tralies! Geschikt voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Je kunt het spel bestellen door een mail te sturen naar jongeren@amnesty.nl.

Hints

Deze versie van het bekende spel Hints zet u in om de voorkennis van de leerlingen op het gebied van kinderrechten op een speelse manier te activeren. De leerlingen beelden in duo’s kinderrechten uit. De eigen groepsleden moeten dan zo snel mogelijk het betreffende kinderrecht raden. Geschikt voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Je kunt het spel bestellen door een mail te sturen naar jongeren@amnesty.nl.

© © Karen Veldkamp

Tussen papier en praktijk

Op papier staan alle rechten van kinderen netjes beschreven. Door deze activiteit te doen, wordt voor leerlingen in een oogopslag duidelijk dat er een groot verschil is tussen de kinderrechten zoals beschreven in het Kinderrechtenverdrag, en echte kinderen en de mate waarin zij kunnen genieten van hun rechten. Geschikt voor basisonderwijs. Je kunt het spel bestellen door een mail te sturen naar jongeren@amnesty.nl.