Kindsoldaten

Kindsoldaten

Een kindsoldaat is iemand die jonger is dan achttien jaar en deel uitmaakt van een leger. Verschillende soorten legers gebruiken kindsoldaten.

Legers van de regering van een land, maar ook gewapende troepen die tegen een regeringsleger vechten tijdens een burgeroorlog (en die vaak ‘rebellen’ worden genoemd). Kindsoldaten vechten als soldaat, maar kunnen ook werken als bijvoorbeeld kok, drager of boodschapper. Meisjes die geworven worden om seks te hebben of te trouwen met soldaten worden ook beschouwd als kindsoldaten. Het gaat dus niet alleen om kinderen die gewapend zijn.

De meeste kindsoldaten zijn er in Afrika, zoals in Sudan, Congo en Tsjaad. Maar er zijn ook kindsoldaten in Azië (bijvoorbeeld Myanmar en Afghanistan), het Midden-Oosten, Zuid-Amerika (vooral Colombia) en zelfs Europa (Tsjetsjenië).
Waarom worden kinderen kindsoldaat?

Er zijn kinderen die zich vrijwillig aanmelden. Sommigen vinden het stoer. Maar meestal zijn er andere redenen, zoals armoede. Ouders geven hun kinderen met het leger mee omdat ze daar in ieder geval te eten hebben. Kinderen gaan ook het leger in omdat ze op zoek zijn naar werk. Soldaat zijn is voor hen gewoon een baan, net als schoenenpoetser of straatverkoper. Vaak worden kinderen gedwongen of ontvoerd.

Er zijn dus veel oorzaken en grote gevolgen voor kinderen die soldaat zijn geweest. Er zijn veel organisaties die zich inzetten voor ex-kindsoldaten. Lees er alles over in het informatieboekje dat je kunt aanvragen via jongeren@amnesty.nl

Terug naar De kinderrechtenreis: clips over kinderrechten wereldwijd.