Kinderarbeid in Cambodja

Arun woont in Cambodja. Hij werkt op een suikerrietplantage. Soms mag hij naar school, dat doet hij heel graag. Hij kan echter pas naar school als er genoeg geld is verdient. Als het geld op is, moet hij weer werken.

De oorzaak van kinderarbeid

De belangrijkste oorzaak van kinderarbeid is armoede. Sommige gezinnen zij zó arm dat de kinderen moeten meewerken om elke dag weer wat te eten te hebben. Cambodja is een van de armste landen ter wereld. Armoede is de grootste oorzaak van kinderarbeid. Ongeveer 1,5 miljoen kinderen in Cambodja moeten werken om geld te verdienen voor zichzelf of hun gezin.
Oplossing voor kinderarbeid?

Het is dus een behoorlijk ingewikkeld probleem. Kun je ouders verbieden om hun kinderen te laten werken als ze zelf geen geld hebben om eten van te kopen? Bij het nadenken over oplossingen voor kinderarbeid moet altijd het volgende in het achterhoofd worden gehouden: kinderarbeid is niet alleen een gevolg van armoede, het houdt armoede ook in stand. Kinderen die moeten werken lopen achter op hun leeftijdgenoten die naar school gaan. Ze leren geen vak en blijven meestal hun hele leven ongeschoold werk doen. De kans is groot dat ook hún kinderen weer moeten werken om genoeg te kunnen eten.

Wil je meer lezen over kinderarbeid of jouw spreekbeurt houden over kinderarbeid? Vraag dan het spreekbeurtpakket aan via jongeren@amnesty.nl

Terug naar De kinderrechtenreis: clips over kinderrechten wereldwijd.