Kinderarbeid in Afghanistan

Parwana woont in Afghanistan. Ze werk in een baksteenfabriek, samen met haar zus en vader. Het gezin van Parwana heeft een tijd in Pakistan gewoond. Ze waren namelijk gevlucht voor de oorlogen in Afghanistan. Nu ze weer terug zijn in hun land, moeten ze hard werken. Ze wonen in een huis van de eigenaar van de baksteenfabriek. Parwana en haar zus kunnen niet naar school omdat ze geld moeten verdienen voor het gezin.

De oorzaak van kinderarbeid

De belangrijkste oorzaak van kinderarbeid is armoede. Sommige gezinnen zij zó arm dat de kinderen moeten meewerken om elke dag weer wat te eten te hebben. In Afghanistan werken meer dan 15.000 kinderen in baksteenfabrieken. Wereldwijd werken meer dan 200 miljoen kinderen in omstandigheden die onder kinderarbeid vallen.

Kinderen worden in verschillende landen voor allerlei klussen ingezet. Het werk dat ze verrichten verschilt per land. In Afrika en Latijns-Amerika werken ze vaak in de landbouw, in Azië meer in fabrieken. In India, Bangladesh en Pakistan werken kinderen vooral in de tapijtindustrie.

Ook zwaar, smerig en gevaarlijk werk wordt door kinderen gedaan, bijvoorbeeld in de mijnbouw. Steeds meer toerisme in veel ontwikkelingslanden brengt ook kinderarbeid met zich mee. Kinderen bieden zich daar aan als gids, of ze poetsen schoenen, vermaken toeristen met zang en dans, bedienen gasten of bedelen. Er zijn ook heel wat kinderen die werken in de seksindustrie.

Oplossing voor kinderarbeid?

Het is dus een behoorlijk ingewikkeld probleem. Kun je ouders verbieden om hun kinderen te laten werken als ze zelf geen geld hebben om eten van te kopen? Bij het nadenken over oplossingen voor kinderarbeid moet altijd het volgende in het achterhoofd worden gehouden: kinderarbeid is niet alleen een gevolg van armoede, het houdt armoede ook in stand. Kinderen die moeten werken lopen achter op hun leeftijdgenoten die naar school gaan. Ze leren geen vak en blijven meestal hun hele leven ongeschoold werk doen. De kans is groot dat ook hún kinderen weer moeten werken om genoeg te kunnen eten.

Wil je meer lezen over kinderarbeid of jouw spreekbeurt houden over kinderarbeid? Vraag dan het spreekbeurtpakket aan via jongeren@amnesty.nl

Terug naar De kinderrechtenreis: clips over kinderrechten wereldwijd.