Doodstraf

Doodstraf voor minderjarigen?!
Yemen is een van de vier landen waar jongeren nog de doodstraf kunnen krijgen. Nadeem was 15 jaar toen hij een misdrijf pleegde. Hij is veroordeeld tot de doodstraf en zit al drie jaar in de gevangenis te wachten op zijn executie (het ter dood brengen).

Een kind mag nooit veroordeeld worden tot de doodstraf volgens het Verdrag van de Rechten van het Kind. Ook al heeft het een heel ernstig misdrijf gepleegd.

In Nederland zijn we gewend dat mensen gevangenisstraf krijgen, of een taakstraf of dat een boete als ze iets doen wat niet mag. Bij heel erge misdrijven kun je voor je hele leven achter de tralies belanden. Maar de doodstraf krijg je hier nooit.

Het is niet eens altijd zeker dat de kinderen wel schuldig zijn. Soms bekennen kinderen omdat ze worden gedwongen. Ook worden er fouten gemaakt tijdens het proces waardoor de doodstraf onterecht wordt opgelegd. Sommige van de landen zeggen dat ze officieel geen executies uitvoeren maar alleen de doodstraf uitspreken. Een executie is het echt ter dood brengen van iemand als straf. Maar toch gebeurt het nog wel. Of de kinderen worden gevangen gezet tot ze 18 jaar zijn. Dan zijn het geen kinderen meer en kan hun straf alsnog worden uitgevoerd. In Yemen is dat in de laatste 5 jaar al 15 keer gebeurd.

Houd je spreekbeurt over kinderrechten, mensenrechten en de doodstraf. Vraag het spreekbeurtpakket aan via jongeren@amnesty.nl

Terug naar De kinderrechtenreis: clips over kinderrechten wereldwijd.