Discriminatie

Discriminatie is iemand ongelijk behandelen vanwege kenmerken die er niet toe doen. Bijvoorbeeld vanwege huidskleur, godsdienst, leeftijd of seksuele voorkeur.

Discriminatie komt overal voor. Ook in Nederland,terwijl het verboden is volgens de Grondwet. Het is de meest voorkomende schending van mensenrechten in de wereld.


Discriminatie van Roma in Europa

Roma’s zijn een volk dat rondtrekt, met een eigen taal en cultuur. Ze worden vaak ‘zigeuners’ genoemd, maar zelf houden ze niet van dat woord. Veel Roma-kinderen in Europese landen als Hongarije, Slowakije en Roemenië krijgen slecht onderwijs. Ze worden in aparte klassen gezet omdat ze zich niet mogen mengen met andere kinderen. Of ze moeten naar speciaal onderwijs. Dat is onderwijs voor kinderen die veel moeite hebben met leren, die gedragsproblemen hebben of een handicap. Ze worden zo behandeld alleen omdat ze Roma zijn. Roma-kinderen krijgen zo niet de kans op goede diploma’s en hebben geen kans op een goede toekomst. Discriminatie mag niet en ieder kind heeft recht op goed onderwijs.

 

Wil je weten wat Amnesty doet tegen discriminatie? Welke wetten en verdragen zijn er gemaakt om discriminatie tegen te gaan? Of zoek je naar meer organisaties die strijden tegen discriminatie? Vraag het informatieboekje over discriminatie aan via jongeren@amnesty.nl

 

Terug naar De kinderrechtenreis: clips over kinderrechten wereldwijd.