Amnesty maakt zich grote zorgen over arrestaties van klimaatdemonstranten
© Amnesty

Onafhankelijke waarnemers

Om het demonstratierecht te beschermen, zijn onafhankelijke waarnemers van Amnesty regelmatig aanwezig bij verschillende demonstraties. We observeren de demonstratie, zonder er zelf actief aan deel te nemen.

Dat doen we al jaren bij allerlei soorten demonstraties: waaronder die van Kick Out Zwarte Piet, Extinction Rebellion, Samen voor Nederland en meer. En dat blijven we doen. Het werk van onafhankelijke waarnemers valt onder de bescherming van het demonstratierecht, en overheden moeten hun bescherming zien als onderdeel van een goede facilitering van het demonstratierecht. Het recht om demonstraties waar te nemen en daarover te rapporteren is afgeleid van het recht op informatie (onderdeel van het recht op vrije meningsuiting), en is daarmee mensenrechtelijk sterk beschermd.

Waarom waarnemen?

Het doel is om in kaart te brengen hoe de lokale overheid (burgemeester en politie) demonstraties mogelijk maken. Want daar gaat het regelmatig mis. De afgelopen jaren werden diverse demonstraties onterecht verboden of ingeperkt. Burgemeesters beperkten demonstraties bijvoorbeeld uit vrees voor ongeregeldheden, of vanwege overlast voor omstanders, winkelend publiek of het verkeer. Terwijl een demonstratie enige hinder mag veroorzaken. Ook worden mensen die vreedzaam demonstreren en niks verkeerd doen toch regelmatig aangehouden door de politie. Of ze moeten zonder enige reden hun ID laten zien. Ook wordt niet iedereen gelijk behandeld. Allemaal zaken die het demonstreren onnodig moeilijk maken. En die er misschien voor zorgen dat mensen er een volgende keer wel twee keer over nadenken voor ze weer meedoen aan een demonstratie.

Wat doen we met die observaties?

Als daar aanleiding voor is, kan Amnesty direct publiekelijk reageren of gebruiken we de opgedane informatie om burgemeester, gemeente en politie er op te wijzen dat zaken beter geregeld moeten worden.

Ook waarnemer zijn?

Je kunt je aanmelden als vrijwilliger om waarnemer te zijn. Elke waarnemer wordt inhoudelijk en praktisch getraind door Amnesty om als onafhankelijke waarnemer ingezet te kunnen worden. Een succesvolle afronding van deze training is een voorwaarde om als waarnemer aan de slag te gaan.