Rightswalk Leeuwarden: Mensenrechten in en na WO II

Rightswalk Leeuwarden: Mensenrechten in en na WO II

RightsWalk kaart Leeuwarden

Beleef Leeuwarden eens op een andere manier. Deze Amnesty RightsWalk vertelt het verhaal van een stad en haar bewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog, een tijd waarin mensenrechten nauwelijks bestonden. Het is een verhaal van stadgenoten die apart werden gezet en weggevoerd, omdat ze Joods waren. Van censuur en propaganda. Van onmogelijke keuzes. Maar ook van dappere mensen die een verschil maakten.

Met de app ‘Leeuwarden: mensenrechten in en na WOII’ maak je met jouw smartphone een bijzondere stadswandeling. Deze wandeling voert je langs diverse plaatsen in de binnenstad die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Via tekst, beeld en geluidfragmenten maak je kennis met de oorlogsverhalen van de stad en haar bewoners. Bij elke locatie krijg je een quizvraag over mensenrechten die toen onder druk stonden, maar die ook nu nog worden geschonden. Test je kennis tijdens de wandeling.

Over de route

De route voert je langs twaalf locaties in het centrum waar je herinneringen aan deze verhalen kunt vinden. Bij elke locatie krijg je een vraag over mensenrechten die in de oorlog werden geschonden. Nog lang niet overal worden deze mensenrechten nu gerespecteerd.

De route is circa 2,5 kilometer lang en kan in ongeveer 30 minuten gelopen worden. Samen met het bekijken van het beeldmateriaal, de audio- en videofragmenten ben je ongeveer 1 uur onderweg.

Leeuwarden in WO II is een initiatief van Amnesty International in Leeuwarden. Voor de wandeling hebben we gebruik mogen maken van informatie en beeld- en geluidsmateriaal van het Historisch Centrum Leeuwarden, Tresoar en het Verzetsmuseum

Tip! Download de route alvast thuis of ergens waar je een wifi-verbinding hebt. Neem een koptelefoon mee, dan kun je de audiofragmenten beter horen.

Download app voor Android Download app voor Apple