Rightswalk : Helden & Gekken

Een tour langs helden in het verzet, ‘gekken’ en historische gebouwen

Welkom in Haarlem, Spaarnestad, stad van de muggen

Haarlem wordt in de 10de eeuw voor het eerst genoemd in literaire bronnen. In 1245 kreeg Haarlem haar eerste stadsrechten. Een stad met een behoorlijke geschiedenis, gevuld met kleurrijke personages. Die soms niet alleen aan de stad en haar geschiedenis hebben bijgedragen, maar ook nationaal en internationaal hun sporen hebben nagelaten.

Haarlemse helden

De bekendste helden uit de geschiedenis van Haarlem zijn misschien wel Laurens Janszoon Coster (Lautje) en Hannie Schaft. Lautje met zijn boekdrukkunst en Hannie, het meisje met de rode haren, die als vrouw in het verzet haar mannetje stond. Zij hebben hun stempel, in het geval van Lautje letterlijk, gedrukt op de Haarlemse geschiedenis. Niet onbelangrijk detail: hun daden en acties zijn nauw verbonden met de rechten van de mens. Naast deze helden, waren er ook de ‘gekken’.

Haarlemse gekken

Nou ja, ‘gekken’, zo werden zij betiteld door het ‘normale’ Haarlemse plebs. Zij werden de personae non gratae van het middeleeuwse Haarlem. Barbara Claes was er zo een. Babs was klein door een schildklierafwijking en had een beperkt verstand, mede hierdoor werd zij uitgemaakt voor heks. Zij is beter bekend onder haar minder charmante bijnaam: Malle Babbe.

Evenals Babs waren haar mede-gekken helemaal niet zo gek. Ze waren ziek en hooguit een beetje vreemd. Toch werden zij massaal in dolhuizen gestopt, niet om verzorgd te worden, nee zo kon men hen goed in de gaten houden. Veilig (voor de rest) achter slot en grendel.

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een kleine selectie uit de historie van Haarlem.

Test je kennis!

Na iedere locatie wordt er een vraag gesteld. De vraag kan te maken hebben mensenrechten en/of de Haarlemse geschiedenis. Hoeveel vragen heb jij goed?

Verken Haarlem, loop, lees, leer en vooral: geniet!

Tip: download de inhoud van de wandeling thuis of ergens waar Wi-Fi is. Dit scheelt dataverkeer uit je eigen bundel.

NB: Wil je deze wandeling lopen met een persoonlijke gids? Trommel je vrienden op en kom met een groep. Iemand van de Amnesty-groep Haarlem leidt jullie graag rond (min. 8, max. 15 personen). Meer info of aanvragen? Mail ons secretariaat: tiny.ribbens@xs4all.nl.

Download app voor Android Download app voor Apple