Avondje Gerechtigheid
© Amnesty International

Proef de Iraanse cultuur

Organiseer een Avondje Gerechtigheid: een bijzonder diner

Goed eten en goed doen

Nodig je vrienden uit, bestel onze heerlijke Iraanse maaltijdbox en bespreek samen wat jullie bezighoudt. Je geniet van de lekkere gerechten én steunt direct de mensenrechten. Doe je ook mee?

Avondje Gerechtigheid Iran

Een Avondje Gerechtigheid

Een groter contrast tussen de gastvrije Iraniërs en de leiders die de mensenrechten op grove wijze schenden, is bijna niet denkbaar. Ontdek met een Avondje Gerechtigheid meer over de Iraanse cultuur en wat er in Iran aan de hand is. In de maaltijdbox zit alles om een uitgebreid Iraans diner van onze activist en kok Nastaran te bereiden. En alles wat je nodig hebt voor een mooie Iraanse avond met goede gesprekken. Zo doe je samen iets leuks, iets interessants en iets goeds tegelijkertijd.**

Je bestelt de box al voor 25 euro per persoon. Daarmee steun je meteen het werk van Amnesty voor mensenrechten wereldwijd. We hopen dus dat heel veel mensen bestellen! 

Bestel jouw box
© Amnesty International

Wat zit er allemaal in de box?

  • Alle ingrediënten voor de vijf verschillende Iraanse gerechtjes waarmee je een heerlijk diner op tafel zet. Je kunt kiezen uit een vegetarisch menu of een met scharrelkip voor vier of zes personen.
  • Recepten met de uitleg hoe je de gerechten bereidt.
  • Tips om er een echte Iraanse avond van te maken.
  • Meer informatie over de Iraniërs en de schending van hun mensenrechten.
  • Kaartjes met vragen om naast veel plezier samen een goed gesprek te voeren.
Bestel jouw box
© Amnesty International

Goed om te weten

  • Voor een Avondje Gerechtigheid werkt Amnesty samen met De Krat, de leverancier van duurzame maaltijdboxen.
  • We leveren in heel Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden.
  • De boxen worden op donderdag 10 en 17 februari 2022 bezorgd. Dan kan je in het weekeinde met je gasten genieten van een verse maaltijd.
  •  Je moet je bestelling uiterlijk de zondag ervóór doorgeven, dus uiterlijk 6 of 13 februari. Voor het bereiden van alle gerechten ben je ongeveer 2 uur aan het koken.
  • Je hoeft alleen olijfolie, boter en zout in huis te hebben.
Bestel jouw box
Avondje gerechtigheid: Nodig je vrienden uit, bestel onze heerlijke Iraanse maaltijdbox en bespreek samen wat jullie bezighoudt
© Amnesty International

De Iraanse keuken

Eeuwenlang lag Perzië, het huidige Iran, op het kruispunt van diverse culturen, religies en handelswegen. Hierdoor heeft het land een fantastische culinaire geschiedenis en een overheerlijke keuken. Met een Avondje Gerechtigheid maak je kennis met traditionele Iraanse gerechten. In Iran worden gasten bij binnenkomst ontvangen met gedroogd en vers fruit, zoetigheid, en een kopje thee. De traditionele Iraanse maaltijd wordt op een groot kleed gegeten waarbij iedereen neemt waar hij zin in heeft. Je maakt deze avond ‘Joojeh Kebob’, kip gemarineerd in saffraan en yoghurt of de vega-variant, geroosterde aubergine met saffraan, yoghurt en amandelen. Je eet dit samen met Kuku Sabzi, een explosie van kruiden in de vorm van een fritata. En je maakt kennis met het typische Iraanse ‘Chelo’ rijst met een heerlijk knapperig korstje. Een frisse salade met een yoghurtdip en heerlijk brood maakt het geheel af. Smakelijk eten!

Bestel jouw box
© Amnesty International

Wie is Nastaran?

Onze Iraanse kok Nastaran vluchtte zeven jaar geleden als politiek vluchteling naar Nederland. Van haar moeder leerde ze traditionele Iraanse gerechten te bereiden. Speciaal voor een Avondje Gerechtigheid koos ze vijf heerlijke gerechtjes die de Iraanse keuken heel goed tot z’n recht laten komen. Nastaran zet zich ook actief in voor Amnesty en richt zich vooral op de rechten van kinderen. Ze wenst je een fijn Avondje Gerechtigheid toe waarbij je van de gerechten geniet en mooie gesprekken voert met jouw gasten. Noush-e Jan (smakelijk eten)!

** Wij adviseren iedereen om de richtlijnen van de overheid te volgen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ontvang dus niet meer gasten dan is toegestaan en houd je aan de regels. Bekijk de actuele regels op de website van de rijksoverheid.

 


Bestellen

Er kan besteld worden. Je kunt kiezen uit levering voor het weekend van 11 februari of 18 februari.

Bestel jouw box

 

Een Avondje Gerechtigheid #1

Een korte terugblik op het eerste Avondje Gerechtigheid

Lees meer

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen. Liever direct contact met ons service center? Klik dan hier.

Kan een Avondje Gerechtigheid nu wel?

Wij adviseren iedereen om de richtlijnen van de overheid te volgen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ontvang dus niet meer gasten dan is toegestaan en houd je aan de regels. Bekijk de actuele regels op de website van de rijksoverheid.

Waar wordt deze maaltijdbox bezorgd?

Deze maaltijdbox wordt in heel Nederland bezorgd, met uitzondering van de Waddeneilanden.

Wanneer ontvang ik mijn maaltijdbox voor een Avondje Gerechtigheid?

In het online bestelformulier kun je kiezen voor een bezorgdatum. Dit is altijd op donderdag. Je kunt dan een Avondje Gerechtigheid organiseren op vrijdag, zaterdag of zondag. Je ontvangt uiterlijk de avond voor bezorging nog een e-mail met een track & trace-link van ‘Multivers’ zodat je weet rond welk tijdstip je de box kunt verwachten. Het is niet mogelijk om aan te geven hoe laat je de box wilt ontvangen. Als je niet thuis bent, wordt de box bij de buren aangeboden. Wil je dat wij de box voor de deur of in de tuin zetten, of de box afleveren bij een specifieke buurman/buurvrouw? Dan kun je dat aangeven als notitie bij de online bestelling. Heb je een maaltijdbox met vlees besteld? Houd er dan wel rekening mee dat het vlees niet te lang buiten de koelkast bewaard mag worden.

Ik wil mijn adres wijzigen, omdat we toch bij een van mijn gasten eten. Kan dat?

Een bestelling kan gewijzigd worden tot zes dagen voor de afgesproken leverdatum via Maaltijdbox@amnesty.nl

Het is al meer dan een half uur na het aangegeven bezorgtijdstip en mijn maaltijdbox is er nog niet. Wat moet ik doen?

Als je maaltijdbox meer dan een half uur te laat is en je hebt geen bericht gekregen, neem dan contact op met de Krat op telefoonnummer (020) 693 01 10 of via info@dekrat.nl

Hoe kan ik de klantenservice bereiken?

Voor vragen over de producten uit de box en de bezorging kun je bellen met de Krat op telefoonnummer (020) 693 01 10 of mail naar info@dekrat.nl

Kan ik de box ook voor minder dan vier personen bestellen?

Dat is helaas niet mogelijk. Je kunt alleen een maaltijdbox bestellen voor vier of zes personen. Bij boxen voor minder personen zou de prijs per persoon omhooggaan en dat vinden we niet wenselijk.

Kan ik meerdere boxen bestellen?

Dat is mogelijk door het formulier meerdere keren in te vullen. Wanneer je hetzelfde adres invult en dezelfde bezorgdatum kiest, dan krijg je de boxen op hetzelfde moment geleverd. Als je heel veel boxen wilt kopen, kun je ook contact opnemen met ons via maaltijdbox@amnesty.nl

Kan ik dieetwensen doorgeven bij mijn bestelling?

Op dit moment is het jammer genoeg niet mogelijk om rekening te houden met allergieën en diëten. We hebben wel ons best gedaan om opties aan te bieden waar zoveel mogelijk mensen aan deel kunnen nemen en met kleine wijzigingen het zelf naar wens kunnen aanpassen. Zo hopen we zoveel mogelijk mensen te betrekken bij ons werk. Mensen die bijvoorbeeld veganistisch, halal of kosher willen eten of een intolerantie of allergie hebben, kunnen zelf het menu aanpassen en eventueel vervangende producten aanschaffen. We hopen dat je hier begrip voor hebt. Bekijk hier de ingrediëntenlijst

Is de vegabox ook vegan?

Als je veganistisch wilt eten kan je de boter vervangen met een vegan variant bijvoorbeeld van violife. Voor de yoghurt kan je soya yoghurt gebruiken. Op het menu staat ook een omelet. Daarvoor raden we je een vegan omeletmix of een vegan easy egg aan. Je kunt natuurlijk ook andere vegan omelet recepten online vinden, bijvoorbeeld met tofu.

Ik wil voor enkele gasten de vega-variant bestellen en voor anderen de vlees-variant. Kan dat?

Helaas is dat niet mogelijk. Er is maar één gerecht (van de vijf gerechtjes) waarin vlees wordt gebruikt, als je voor vlees hebt gekozen. Je kunt er daarom voor kiezen om toch voor iedereen de vega-variant te bestellen. Voor degene die toch graag wat vlees eet, kun je zelf een stukje kip kopen.

Zijn alle ingrediënten biologisch?

De producten hebben niet allemaal het Eko-keurmerk, dus de Krat mag zichzelf geen biologische leverancier noemen. Wel zorgen zij ervoor dat alle groenten onbespoten zijn, zoveel mogelijk uit de koude, volle grond of uit duurzame kassen zonder verlichting en verwarming komen. Alle groenten komen uit Nederland en hebben niet onnodig veel vervuilende kilometers afgelegd.

Waar komt de kip vandaan?

Mocht je voor de maaltijdbox met vlees hebben gekozen, dan krijg je scharrelhoen van kleinschalige boeren uit de regio Waterland. Meer informatie over deze kip is te lezen op: https://www.scheria.nl/producten/scharrelhoen/ en het bedrijf dat het vlees uitlevert aan de Krat is www.natuurvlees.nl

Moet ik zelf nog boodschappen doen voor een Avondje Gerechtigheid?

De maaltijdbox is zo volledig mogelijk gevuld. Er zijn een paar producten die je in huis moet hebben/halen: peper & zout en olie & boter.

Hoe kan ik de ingrediënten het beste bewaren?

Een aantal producten moet je in de koelkast bewaren. Voor de box met kip is dat:
Kippendij met saffraan, Griekse yoghurt, platte peterselie, bieslook, koriander en dille, lente-ui, komkommer en tomaten. Voor de vegabox mogen de volgende ingrediënten in de koelkast: aubergine, Griekse yoghurt, platte peterlesie, bieslook, koriander en dille, lente-ui, komkommer, tomaten.

Kan ik een Avondje Gerechtigheid ook in een andere maand bestellen?

Nee. De boxen worden op donderdag 10 en 17 februari 2022 bezorgd. Je moet je bestelling uiterlijk de zondag ervóór doorgeven. Dan kan je in het weekend met je gasten genieten van een verse maaltijd.

Waarom is er gekozen voor de Iraanse keuken?

Er zijn heel veel landen waar we graag een Avondje Gerechtigheid voor willen organiseren. We hebben deze tweede editie gekozen voor de Iraanse keuken omdat de mensenrechtensituatie er ernstig is. Meer bekendheid en bewustwording en actie versterkt de roep om druk uit te oefenen.

Wie is de vrouw op de foto's?

Dat is Nastaran. Onze Iraanse thuiskok Nastaran vluchtte zeven jaar geleden als politiek vluchteling naar Nederland. Van haar moeder leerde ze traditionele Iraanse gerechten te bereiden. Speciaal voor een Avondje Gerechtigheid koos ze vijf heerlijke gerechtjes die de Iraanse keuken heel goed tot z’n recht laten komen. Nastaran zet zich ook actief in voor Amnesty en richt zich vooral op de rechten van kinderen. Ze wenst je een fijn Avondje Gerechtigheid toe waarbij je van de gerechten geniet en mooie gesprekken voert met jouw gasten.

Ik wil meer doen voor de mensen in Iran. Wat kan ik doen?

Hun situatie moet meer aandacht krijgen. Amnesty voert regelmatig acties voor mensen die onterecht gevangenzitten of voor wie de doodstraf dreigt. Door aan de acties mee te doen, verhoog je de druk op de Iraanse autoriteiten.

Denken jullie echt dat de Iraanse overheid luistert naar actievoerders uit Nederland?

Regelmatig komen er mensen vrij nadat Amnesty International actie voor hen heeft gevoerd. Dit zijn mensen uit allerlei landen met regimes waar mensenrechten geschonden worden. Internationale druk heeft effect en Amnesty International is een wereldwijd actienetwerk. Actievoeren verhoogt de internationale druk, ook op landen als Iran. Anders dan sommigen denken zijn ook repressieve regimes gevoelig voor internationale druk en status.

Waarom werken jullie samen met de Krat en wat is de Krat?

Voor een Avondje Gerechtigheid werken we samen met de Krat. De Krat is leverancier van duurzame maaltijdboxen en is sinds 1 december 2015 officieel B Corp gecertificeerd. Daarmee is de Krat onderdeel van een internationale beweging van duurzame bedrijven die streven naar een betere wereld. Deze maaltijdbox stelde De Krat in samenspraak met chef-kok Nastaran speciaal voor deze actie samen. Meer weten over de Krat?

Hoe wordt de 25 euro per persoon besteed?

De opbrengst wordt, na aftrek van de kosten voor de ingrediënten, de productie en de bezorging, ingezet voor de activiteiten van Amnesty wereldwijd en dus ook voor ons werk voor de Iraniërs. Omdat er een aantal vaste kosten zijn, gaat er naarmate we meer boxen verkopen meer opbrengst naar Amnesty.

Zijn er nog extra bezorgkosten aan een Avondje Gerechtigheid verbonden?

Nee, er worden geen bezorgkosten berekend. Voor 25 euro per persoon ontvang je een volledige maaltijdbox voor vijf gerechten (drie gangen) met materialen voor een mooie avond.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Je gegevens worden gebruikt om jouw maaltijdbox te kunnen bezorgen. Amnesty en de Krat zullen jouw gegevens uitsluitend aan derden verstrekken voor zover noodzakelijk om de maaltijdbox te kunnen bezorgen. We verwerken jouw persoonsgegevens in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Lees hier meer over Amnesty’s privacy-beleid.

Kan ik me afmelden voor toekomstige telefoontjes of e-mails van Amnesty?

Amnesty neemt alleen telefonisch contact met je op als je daar in het verleden een keer toestemming voor hebt gegeven of lid bent van Amnesty. Door deel te nemen aan deze actie kunnen we alleen contact met je opnemen over de levering van de maaltijdbox. Ontvang je toch ongewenste informatie van ons? Mail dan je telefoonnummer en/of e-mailadres naar servicecenter@amnesty.nl en laat ons weten dat je het niet op prijs stelt dat we contact met je opnemen. Dan melden we je af voor toekomstige telefoontjes en/of e-mails.

Kan ik de informatie ook ontvangen in het Engels?

Alle informatie en de recepten kun je vertalen via Google Translate. Via die app kun je met de camera een foto maken van het deel dat je wilt vertalen.

Wat moet ik doen met de lege doos?

Deze kun je recyclen en bij het oud papier zetten.

Voor andere vragen, suggesties of klachten kun je mailen naar

Maaltijdbox@amnesty.nl of bel (020) 626 44 36 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Je kunt ook gebruikmaken van ons klachtenformulier.

Hulp nodig?

Heb je vragen of opmerkingen? Kunnen wij je ergens mee helpen? Neem dan contact met ons op.