Proef de Oeigoerse cultuur

Organiseer een Avondje Gerechtigheid: een bijzonder diner

Goed eten en goed doen

Nodig je vrienden uit, bestel onze heerlijke Oeigoerse maaltijdbox en bespreek wat er speelt in de wereld. Je geniet van de lekkere gerechten én steunt direct de mensenrechten. Doe je ook mee?

Avondje gerechtigheid
© Karen Veldkamp

Een Avondje Gerechtigheid

Met het Avondje Gerechtigheid steun je de Oeigoeren door een beetje van hun cultuur te proeven, de cultuur die in China wordt onderdrukt. In de box zit alles om zelf een Oeigoers driegangendiner van chef-kok Tursun te bereiden. En alles wat je nodig hebt voor een mooie Oeigoerse avond met goede gesprekken. Zo doe je samen iets leuks, iets interessants en iets goeds tegelijkertijd.**

De box kost slechts 25 euro per persoon voor drie gangenMet de opbrengst, na aftrek van de kosten, steun je het werk van Amnesty wereldwijd. We hopen dus dat heel veel mensen bestellen!

Bestel jouw box
Maaltijdbox Avondje Gerechtigheid
© Amnesty International

Wat zit er allemaal in de box?

  • Alle ingrediënten voor vijf Oeigoerse gerechten waarmee je een driegangendiner op tafel zet. Je kunt kiezen uit een vegetarisch menu of met duurzaam lamsvlees voor vier of zes personen.
  • Een receptenboekje waarin wordt uitgelegd hoe je de gerechten bereidt.
  • Tips om er een echte Oeigoerse avond van te maken.
  • Meer informatie over de Oeigoeren en de schending van hun mensenrechten.
  • Kaartjes met vragen om naast veel plezier samen een goed gesprek te voeren.
Bestel jouw box
© Karen Veldkamp

Goed om te weten

  • Voor een Avondje Gerechtigheid werkt Amnesty samen met De Krat, de leverancier van duurzame maaltijdboxen.
  • We leveren in heel Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden ☹.
  • De boxen worden de hele maand juni op donderdag bezorgd. Je moet je bestelling uiterlijk de zondag ervóór doorgeven. Dan kan je in het weekend met je gasten genieten van een verse maaltijd.
  • Voor het bereiden van alle gerechten ben je ongeveer 2 uur aan het koken.
  • Je hoeft alleen olijfolie & azijn, peper & zout, suiker & bloem in huis te hebben.
Bestel jouw box
Maaltijdbox Avondje Gerechtigheid
© Karen Veldkamp

De Oeigoerse gerechten

De Oeigoerse keuken is uniek met haar Turkse en Centraal-Aziatische invloeden. Je kunt een mix aan smaken verwachten. Met een Avondje Gerechtigheid maak je kennis met traditionele Oeigoerse gerechten. In de Oeigoerse cultuur is het gebruikelijk te starten met iets zoets en er niet mee te eindigen. Daarom start je de avond met een heerlijke notenrozijnencake. Verder maak je Pidigan Qorumisi, gestoomde aubergine met szechuanpeper en steranijs en Polo (de koning van de Oeigoerse tafel): langzaam gegaarde rijst met kikkererwten en noten of lamsvlees. Koktat Qoruk Chop Qorumisi is een noedelgerecht met groenten en de frisse komkommersalade maakt het geheel af. Smakelijk eten!

Bestel jouw box

** Wij adviseren iedereen om de richtlijnen van de overheid te volgen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ontvang dus niet meer gasten dan is toegestaan en houd je aan de regels. Bekijk de actuele regels op de website van de rijksoverheid.

 


Bestel jouw box

Organiseer een bijzonder diner met impact.

Bestel jouw box

 

Hoe kunnen we de Oeigoeren helpen?

Waarschijnlijk heb je er al over gehoord: in China worden de overwegend islamitische Oeigoeren onderdrukt. Zo worden ze in de regio Xinjiang opgesloten in ‘heropvoedingskampen’. Amnesty komt op voor de Oeigoeren. We doen onderzoek naar de onderdrukking. We spreken landen en statenverbanden, waaronder Nederland en de Europese Unie, aan op hun mensenrechtenbeleid jegens China. En we voeren veel acties voor Oeigoeren die zijn verdwenen of die onterecht vastzitten. Met zoveel mogelijk individuele geluiden vormen we oorverdovende signalen, die de machthebbers blijvend onder druk zetten om de mensenrechten te respecteren. Jij kunt daarbij helpen. Met een Avondje Gerechtigheid breng je de misstanden onder de aandacht bij je vrienden en steun je het werk van Amnesty. Dankjewel en smakelijk eten!

Avondje Gerechtigheid
© Amnesty

Een Avondje Gerechtigheid

De box kost slechts 25 euro per persoon voor drie gangenMet de opbrengst, na aftrek van de kosten, steun je het werk van Amnesty voor mensenrechten wereldwijd. 

Bestel jouw box

Veelgestelde vragen

Bekijk hieronder de veelgestelde vragen. Liever direct contact met ons service center? Klik dan hier.

Kan een Avondje Gerechtigheid nu wel?

Wij adviseren iedereen om de richtlijnen van de overheid te volgen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ontvang dus niet meer gasten dan is toegestaan en houd je aan de regels. Bekijk de actuele regels op de website van de rijksoverheid.

Waarom werken jullie samen met de Krat en wat is de Krat?

Voor een Avondje Gerechtigheid werken we samen met de Krat. De Krat is leverancier van duurzame maaltijdboxen en is sinds 1 december 2015 officieel B Corp gecertificeerd. Daarmee is de Krat onderdeel van een internationale beweging van duurzame bedrijven die streven naar een betere wereld. Deze maaltijdbox stelde De Krat in samenspraak met de Oeigoerse chef-kok speciaal voor deze actie samen. Meer weten over de Krat?

Kan ik een Avondje Gerechtigheid ook in een andere maand bestellen?

Het eerste Avondje Gerechtigheid in juni 2021 is een pilot. Voor dit jaar is dit de enige maand dat je deze maaltijdbox kunt bestellen. Bestellen kan in de periode van 17 mei tot en met 20 juni. De maaltijdboxen worden op donderdag 3, 10, 17, of 24 juni bezorgd.

Kan ik de box ook voor minder dan vier personen bestellen?

Dat is helaas niet mogelijk. Je kunt alleen een maaltijdbox bestellen voor vier of zes personen. Bij boxen voor minder personen zou de prijs per persoon omhoog gaan en dat vinden we niet wenselijk.

Kan ik meerdere boxen bestellen?

Dat is mogelijk door het formulier meerdere keren in te vullen. Wanneer je hetzelfde adres invult en dezelfde bezorgdatum kiest, dan krijg je de boxen op hetzelfde moment geleverd. Als je heel veel boxen wilt kopen, kun je ook contact opnemen met ons via servicecenter@amnesty.nl.

Kan ik dieetwensen doorgeven bij mijn bestelling?

Op dit moment is het jammer genoeg niet mogelijk om rekening te houden met allergieën en diëten. We hebben wel ons best gedaan om opties aan te bieden waar zoveel mogelijk mensen aan deel kunnen nemen en met kleine wijzigingen het zelf naar wens kunnen aanpassen. Zo hopen we zoveel mogelijk mensen te betrekken bij ons werk voor de Oeigoeren. Mensen die bijvoorbeeld veganistisch, halal of kosher willen eten of een intolerantie of allergie hebben, kunnen zelf het menu aanpassen en eventueel vervangende producten aanschaffen. We hopen dat je hier begrip voor hebt. Stuur een mail naar servicecenter@amnesty.nl om de ingrediëntenlijst te ontvangen.

Ik wil voor enkele gasten de vega-variant bestellen en voor anderen de vlees-variant. Kan dat?

Helaas is dat niet mogelijk. Er is maar één gerecht (van de vijf) waarin vlees wordt gebruikt, als je voor vlees hebt gekozen. Je kunt er daarom voor kiezen om toch voor iedereen de vlees-variant te bestellen en het vlees weg te laten voor degene die dat niet wil eten. Je kunt er ook voor kiezen om voor iedereen de vega-variant te bestellen. Voor degene die toch graag wat vlees eet, kun je zelf een stukje lamsvlees kopen.

Zijn alle ingrediënten biologisch?

De producten hebben niet allemaal het Eko-keurmerk, dus de Krat mag zichzelf geen biologische leverancier noemen. Wel zorgen zij ervoor dat alle groenten onbespoten zijn, zoveel mogelijk uit de koude, volle grond of uit duurzame kassen zonder verlichting en verwarming komen. Alle groenten komen uit Nederland en hebben niet onnodig veel vervuilende kilometers afgelegd.

Is het lamsvlees biologisch?

Het lamsvlees wordt geleverd door Bossink Lamsvlees. Het is niet helemaal biologisch maar wel helemaal duurzaam en verantwoord en diervriendelijk. Lees hier meer over de leverancier.

Is de vega maaltijdbox geschikt voor veganisten?

Ja, bijna helemaal. Alleen voor de cake worden eieren en melk gebruikt. Maar hier kun je een alternatief voor vinden. . Dus als je zelf een vegan cake recept zoekt en dit als alternatief maakt, dan is het hele menu vegan.

Moet ik zelf nog boodschappen doen voor een Avondje Gerechtigheid?

De maaltijdbox is zo volledig mogelijk gevuld. Er zijn een paar producten die je in huis moet hebben/halen: peper & zout, olie & wijnazijn, bloem & suiker.

Hoe kan ik de ingrediënten het beste bewaren?

Komkommer, aubergine, paprika, tomaten, rode peper en courgette horen in principe buiten de koelkast bewaard te worden. Echter, omdat ze koel naar jou zijn vervoerd, is het verstandig ze in de lade van de koelkast te bewaren. De verse koriander, lente-ui, peen, radijs, gember en bundelzwam (de bundelzwam zit in de vega box) bewaar je het best in de groentela van de koelkast. Ui hoeft niet koel maar dat mag wel. Voorverpakte droogwaren (noten, rozijnen, bakjes met specerijen) kunnen in de voorraadkast en voor de overige zaken controleer je tht (ten minste houdbaar tot) of tgt (te gebruiken tot) op de verpakking. Het brood kan drie dagen buiten de koelkast bewaard worden, daarna in de koelkast, en moet altijd afgebakken worden. Heb je voor vlees gekozen, dan mag je het vlees 2,5 uur voor het diner uit de koelkast halen.

Wat moet ik doen met de lege doos?

Deze kun je recyclen en bij het oud papier zetten.

Kan ik de informatie ook ontvangen in het Engels?

Alle informatie en de recepten kun je vertalen via Google Translate. Via die app kun je met de camera een foto maken van het deel dat je wilt vertalen. Wil je liever online Engelse informatie lezen? Lees dan meer over de Oeigeren via Engelstalige bronnen, zoals het recente Amnesty-rapport over Oeigoerse kinderen die van hun ouders zijn gescheiden.

Waarom is er gekozen voor de Oeigoerse keuken?

Er zijn heel veel landen waar we graag een Avondje Gerechtigheid voor willen organiseren. We hebben deze eerste editie gekozen voor de Oeigoerse keuken omdat de situatie momenteel ernstig is maar inmiddels ook veel aandacht krijgt. Meer bekendheid en bewustwording en actie versterkt de roep om druk uit te oefenen. Daarnaast is het ook een keuken die weinig mensen kennen, wat het een interessante kookervaring maakt.

Wie is de man op de foto's?

Dat is meneer Zainidin Tursun, een Oeigoerse activist en chef-kok. Hij heeft een restaurant in Rotterdam en zet zich actief in voor meer bekendheid over de situatie van de overwegend islamitische Oeigoerse minderheid in de Chinese regio Xinjiang. De recepten zijn door en met hem ontwikkeld.

Ik wil meer doen voor Oeigoeren. Wat kan ik doen?

Hun situatie moet meer aandacht krijgen. Hoewel steeds meer bekend wordt over de wijze waarop de Chinese autoriteiten de Oeigoeren onderdrukken – zo weten we dat zo’n een miljoen Oeigoeren opgesloten zitten in ‘heropvoedingskampen’ – moet er veel meer bewustzijn komen om meer druk te kunnen uitoefenen op China. Daar kun jij aan bijdragen door onze sociale media-berichten te delen. Kijk zelf in jouw buurt of daar een Oeigoerse gemeenschap is, er zijn diverse groepen die je kunt helpen bij hun acties.

Hoe wordt de 25 euro per persoon besteed?

De opbrengst wordt, na aftrek van de kosten voor de ingrediënten, de productie en de bezorging, ingezet voor de activiteiten van Amnesty wereldwijd en dus ook voor ons werk voor de Oeigoeren. Omdat er een aantal vaste kosten zijn, gaat er naarmate we meer boxen verkopen meer opbrengst naar Amnesty.

Zijn er nog extra bezorgkosten aan een Avondje Gerechtigheid verbonden?

Nee, er worden geen bezorgkosten berekend. Voor 25 euro per persoon ontvang je een volledige maaltijdbox voor vijf gerechten (drie gangen) met materialen voor een mooie avond.

Wat gebeurt er met mijn gegevens?

Je gegevens worden gebruikt om jouw maaltijdbox te kunnen bezorgen. Amnesty en de Krat zullen jouw gegevens uitsluitend aan derden verstrekken voor zover noodzakelijk om de maaltijdbox te kunnen bezorgen. We verwerken jouw persoonsgegevens in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Lees hier meer over Amnesty’s privacy-beleid.

Kan ik me afmelden voor toekomstige telefoontjes of e-mails van Amnesty?

Amnesty neemt alleen telefonisch contact met je op als je daar in het verleden een keer toestemming voor hebt gegeven of lid bent van Amnesty. Door deel te nemen aan deze actie kunnen we alleen contact met je opnemen over de levering van de maaltijdbox. Ontvang je toch ongewenste informatie van ons? Mail dan je telefoonnummer en/of e-mailadres naar servicecenter@amnesty.nl en laat ons weten dat je het niet op prijs stelt dat we contact met je opnemen. Dan melden we je af voor toekomstige telefoontjes en/of e-mails.

Wanneer ontvang ik mijn maaltijdbox voor een Avondje Gerechtigheid?

In het online bestelformulier kun je kiezen voor een bezorgdatum. Dit is altijd op donderdag. Je kunt dan een Avondje Gerechtigheid organiseren op vrijdag, zaterdag of zondag. Je ontvangt uiterlijk de avond voor bezorging nog een e-mail met een track & trace-link van ‘Multivers’ zodat je weet rond welk tijdstip je de box kunt verwachten. Het is niet mogelijk om aan te geven hoe laat je de box wilt ontvangen. Als je niet thuis bent, wordt de box bij de buren aangeboden. Wil je dat wij de box voor de deur of in de tuin zetten, of de box afleveren bij een specifieke buurman/buurvrouw? Dan kun je dat aangeven als notitie bij de online bestelling. Heb je een maaltijdbox met vlees besteld? Houd er dan wel rekening mee dat het vlees niet te lang buiten de koelkast bewaard mag worden

Waar wordt deze maaltijdbox bezorgd?

Deze maaltijdbox wordt in heel Nederland bezorgd, met uitzondering van de Waddeneilanden.

Ik wil mijn adres wijzigen, omdat we toch bij een van mijn gasten eten. Kan dat?

Een bestelling kan gewijzigd worden tot zes dagen voor de afgesproken leverdatum via servicecenter@amnesty.nl.

Het is al meer dan een half uur na het aangegeven bezorgtijdstip en mijn maaltijdbox is er nog niet. Wat moet ik doen?

Als je maaltijdbox meer dan een half uur te laat is en je hebt geen bericht gekregen, neem dan contact op met de Krat op telefoonnummer (020) 693 01 10 of via info@dekrat.nl.

Denken jullie echt dat de Chinese overheid luistert naar actievoerders uit Nederland?

Regelmatig komen er mensen vrij nadat Amnesty International actie voor hen heeft gevoerd. Dit zijn mensen uit allerlei landen met regimes waar mensenrechten geschonden worden. Internationale druk heeft effect en Amnesty International is een wereldwijd actienetwerk. Actievoeren verhoogt de internationale druk, ook op landen als China. Anders dan sommigen denken zijn ook repressieve regimes gevoelig voor internationale druk en status.

Hoe kan ik de klantenservice bereiken?

Voor vragen over de producten uit de box en de bezorging kun je bellen met de Krat op telefoonnummer (020) 693 01 10 of mail naar info@dekrat.nl.

Voor andere vragen, suggesties of klachten kun je mailen naar

servicecenter@amnesty.nl of bel (020) 626 44 36 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Je kunt ook gebruikmaken van ons klachtenformulier.

Hulp nodig?

Heb je vragen of opmerkingen? Kunnen wij je ergens mee helpen? Neem dan contact met ons op.