Zus Raif Badawi gearresteerd

Zus Raif Badawi gearresteerd

Op 12 januari werd de Saudische mensenrechtenverdedigster Samar Badawi gearresteerd. Ze moet vandaag voor de rechter verschijnen. Haar arrestatie laat nogmaals zien dat de Saudische autoriteiten hun mensenrechtenverplichtingen niet serieus nemen en doorgaan met het onderdrukken van vreedzame activisten.

Samar Badawi is de zus van de tot stokslagen en gevangenisstraf veroordeelde Raif Badawi en de voormalige vrouw van de gevangen mensenrechtenadvocaat Waleed Abu al-Khair, voor wie Amnesty tijdens de Schrijfmarathon van 10 december in actie kwam. Volgens mede-activisten werd Samar Badawi ’s morgens in Jeddah opgepakt en samen met haar 2-jarige dochter Joud naar een politiebureau gebracht. Na vier uur te zijn ondervraagd, werd ze naar de Dhaban-gevangenis overgebracht. Ze zou vandaag voor een rechter moeten verschijnen.

Samar Badawi zou onder meer zijn opgepakt omdat ze een Twitter-account beheerde waarop actie werd gevoerd voor de vrijlating van haar ex-man, die ook de advocaat van haar broer Raif was. In december 2014 legde het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken Samar Badawi en reisverbod op. Dit om te voorkomen dat ze naar Brussel zou gaan voor een mensenrechtenbijeenkomst.

Onderdrukking vreedzaam activisme

De arrestatie van Samar Badawi laat zien dat de Saudische autoriteiten gewoon doorgaan met de onderdrukking en intimidatie dan mensenrechtenverdedigers. Slechts een paar weken nadat Saudi-Arabië de wereld schokte door op één dag 47 mensen te executeren, toont het land weer dat het totaal geen respect heeft voor mensenrechten. Samar Badawi werd opgepakt vanwege het vreedzaam uitoefenen van  haar recht op vrije meningsuiting. Ze moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten.