Zayar Thaw vrij

Na drie jaar gevangenschap is de Myanmarese rapper Zayar Thaw op 17 mei vrijgelaten. Amnesty International voerde vorig jaar samen met de Nederlandse bevolking actie voor zijn vrijlating.

Zayar Thaw is een van de ruim dertig politieke gevangenen die vrijkwamen tijdens een massale amnestie eerder deze week. Direct na zijn vrijlating verklaarde hij niet te zullen inbinden. Verwijzend naar de meer dan 2.200 politieke gevangenen die nog altijd vastzitten zei hij tegen de BBC-radio: ‘Pas wanneer alle politieke gevangenen vrij zijn ben ik blij. Als burger van dit land heb ik de plicht om geïnteresseerd te zijn en betrokken bij wat er speelt. Ik blijf sowieso mijn mening vrijelijk uiten.’

Zayar Thaw was in 2008 veroordeeld tot zes jaar cel wegens ‘het vormen van een illegale organisatie en het illegale bezit van buitenlands geld’. Dat eerste omdat hij lid was van de jonge studentenactiegroep ‘Generation Wave’. Het tweede omdat hij bij zijn arrestatie twintig dollar op zak had.

Generation Wave ontstond in het najaar van 2007 als reactie op het gewelddadig neerslaan van de demonstraties voor meer democratie. De groep mobiliseert jonge mensen om geweldloos te protesteren tegen het militaire bewind, onder meer met postercampagnes en videoclips. Zayar Thaw is tevens lid van de populaire rapformatie Acid.

De recente Myanmarese amnestieregeling bestaat eruit dat er één jaar van alle gevangenisstraffen wordt afgetrokken en dat alle doodstraffen worden omgezet in levenslang. Amnesty International vindt de regeling zeer ontoereikend. Echte gerechtigheid zal er pas zijn als alle gewetensgevangenen worden vrijgelaten en de doodstraf volledig wordt afgeschaft.

  • Lees het Engelstalige persbericht over de Myanmarese amnestie.
  • Bekijk de videoclip die rapper Def P. maakte voor Zayar Thaw en vrijheid van meningsuiting in Myanmar.