Yusman Telamaumbanua
© Amnesty International

Yusman Telaumbanua uit Indonesië vrij

Op 17 augustus kwam Yusman Telaumbanua vrij uit de Gunung Sitoli-gevangenis in Noord-Sumatra. De Indonesiër was 16 jaar toen de politie hem in 2012 oppakte voor de moord op drie mannen. Yusman kreeg geen eerlijk proces. Hij werd door de politie verhoord in een taal die hij niet spreekt en er was geen advocaat bij het gesprek. Naar eigen zeggen werd hij dagelijks door agenten geschopt en geslagen.

De openbaar aanklager eiste een levenslange gevangenisstraf tegen Telaumbanua. De jury besloot daarentegen om hem de doodstraf op te leggen omdat Telaumbanua’s advocaat daar zelf om vroeg. Nadat Telaumbanua gevraagd had om zijn zaak te herzien, zette het Hooggerechtshof in januari 2017 de doodstraf van Yusman Telaumbanua alsnog om in een gevangenisstraf van vijf jaar.

Op 17 augustus 2017, Nationale Onafhankelijkheidsdag in Indonesië, kreeg Yusman Telaumbanua strafvermindering en kwam hij vervroegd vrij. De Indonesische minister van Rechtspraak en Mensenrechten Yasonna Laoly zei bij zijn vrijlating dat Indonesië’s gerechtelijk systeem niet perfect is en riep het Hooggerechtshof op gelijksoortige rechtszaken te herzien.

Bezoek Amnesty-medewerkers

Vlak na zijn vrijlating bezochten Amnesty-medewerkers de blije Telaumbanua. Hij vroeg hun iedereen hartelijk te bedanken die hem in de gevangenis bemoedigende kaarten en brieven had gestuurd. Vanuit Nederland kreeg hij meer dan vijfhonderd kaarten. Hij ontving ook een doos chocolaatjes, wat hij nooit eerder had gegeten. Hij zei ze heerlijk te vinden. Yusman liet weten dat hij nu zo snel mogelijk naar zijn ouders wil, die hij vijf jaar niet heeft gezien. Daarna wil hij verdergaan met zijn opleiding. Ook zei hij zich graag te willen aansluiten bij de anti-doodstrafbeweging in Indonesië. Hij hoopt daarbij zijn persoonlijke ervaringen als gevangene in een dodencel te kunnen gebruiken.