Xie Yang
© privéfoto

Xie Yang op borgtocht vrij, maar nog geen echte vrijheid

De Chinese mensenrechtenadvocaat Xie Yang is op borgtocht vrijgelaten. Hoewel het een opluchting is dat hij niet meer vastzit, neemt dit niet weg dat hij nooit opgepakt had mogen worden. Bovendien wordt hij nu zeer waarschijnlijk continue in de gaten gehouden en wordt zijn bewegingsvrijheid ingeperkt.

Afgelopen week was Xie Yang’s rechtszaak, waar hij beschuldigd werd van “oproepen tot omverwerping van de staat” en het “verstoren van de orde in de rechtbank”. Hoewel er nog geen uitspraak van de rechter is, is hij wel op borgtocht vrijgelaten.

Oneerlijk proces

Amnesty heeft tot nu toe felle kritiek op het proces. ‘De aanklachten tegen Xie Yang zijn ongegrond. De autoriteiten weten dit en gebruiken daarom marteling en andere vormen van dwang tegen hem en zijn familie,’ zegt Patrick Poon, China-onderzoeker bij Amnesty International. Yang ontkende tijdens de rechtszaak dat hij gemarteld was, terwijl hij eerder zijn advocaten had verteld dat dit wel het geval was.

Nadat zijn advocaten de martelingen openbaar maakten, mochten ze hem niet meer ontmoeten en werd het hen onmogelijk gemaakt hun werk uit te voeren. Xie Yang’s familie werd bedreigd om hem te dwingen schuld te bekennen en andere mensenrechtenverdedigers te beschuldigen.

Geen mildere opstelling

Hetzelfde lot verging vele andere Chinese mensenrechtenverdedigers. Sinds 2015 heeft het aantal arrestaties van mensenrechtenactivisten door de Chinese overheid een vlucht genomen. Xie Yang is een van de 250 mensenrechtenactivisten die sindsdien zijn opgepakt. De vrijlating van Xie Yang is dan ook geen teken van een mildere opstelling van de Chinese overheid.