Wit-Russische psychiater vrijgelaten

De Wit-Russische Igor Postnov werd eind september vrijgelaten uit het psychiatrische ziekenhuis waar hij gedwongen vastzat. Postnov, die zelf psychiater is, werd op 16 augustus opgepakt nadat hij filmpjes op YouTube plaatste waarin hij kritiek uitte op het lokale gezondheidszorgbeleid.

Vijf dagen na zijn arrestatie besloot een rechter dat hij psychiatrische behandeling moest ondergaan voor een ‘psychopathische persoonlijkheidsstoornis met een ziekelijke neiging tot het vervolgen van de autoriteiten’. De gedwongen behandeling vond plaats in het ziekenhuis waar Postnov zelf werkte. In eerste instantie weigerde Postnov behandeld te worden, maar toen de dokters dreigden hem langer in het ziekenhuis te houden als hij weigerde, nam hij de voorgeschreven medicijnen.

Op 30 september werd hij ontslagen uit het psychiatrische ziekenhuis, zodat hij thuis verder behandeld kon worden. De Wit-Rus is nu weer aan het werk gegaan, maar de diagnose is nog steeds van toepassing. Dit betekent dat hem nog meer gedwongen behandelingen boven het hoofd hangen als hij doorgaat met het leveren van kritiek op de autoriteiten.

Igor Postnov vecht nu in de rechtszaal tegen de illegale detentie die hij moest ondergaan. Hij omschrijft zijn verblijf in het psychiatrische ziekenhuis als psychologische marteling. Hij mocht geen contact hebben met de buitenwereld en zijn advocaat. Ook werd hem verboden pakketten te ontvangen en te bellen. Daarom was hij er niet van bewust dat zijn vrienden, mensenrechtenverdedigers en -activisten acties hielden voor zijn vrijlating.

Igor Postnov bedankt Amnesty voor alle inzet: ‘Ik ben er zeker van dat de brieven die jullie stuurden een rol hebben gespeeld bij mijn vrijlating, maar het gaat niet alleen om mij. Het is een beangstigend idee dat de overheid vaker dit soort methodes kan gebruiken in hun strijd tegen dissidenten.’ Amnesty blijft zich inzetten voor Igor Postnov en zal hulp bieden bij het regelen van een onafhankelijk medisch onderzoek voor hem.