Viktoria Biran, LHBTI-activist in Wit-Rusland
© Viktoria Biran

Wit-Rusland: vreedzame demonstrant bestraft

De autoriteiten van Wit-Rusland hebben een vrouw beboet, nadat ze in haar eentje protesteerde. De demonstrant, Viktoria Biran, zou de wet over grote publieksbijeenkomsten hebben overtreden. 

 Biran liet zich door een vriend fotograferen voor de gebouwen van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de staatsveiligheidsdienst (KGB) en de regering. Ze hield een A4-vel vast met de tekst ‘Jij bent nep’. De foto’s werden later op sociale media gepost.  

 ‘LHBTI-gemeenschap is nep’  

Viktoria Biran proteseerde met haar actie tegen een anoniem artikel op de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarin werd vermeld dat de ‘LHBTI-gemeenschap en haar strijd voor hun rechten en de Dag van de LHBTI-gemeenschap zelf, gewoon nep zijn’. Klaarblijkelijk reageerde het ministerie hiermee op het besluit van de Britse ambassade in Wit-Rusland om de regenboogvlag te hijsen als teken van solidariteit met de LHBTI’s in het land. 

 Boete 

Beelden van beveiligingscamera’s laten zien dat de hele actie drie seconden duurde en dat er behalve Biran en haar vriend niemand anders protesteerde. Desondanks oordeelde de rechtbank in Minsk dat Biran de ‘procedure voor het organiseren en houden van een massa-evenement’ had overtreden. Ze kreeg een boete van ruim 150 euro.