Wit-Rusland: Twee politiek gevangenen vrij

Oppositielid en voormalig presidentieel kandidaat Andrei Sannikau is op 14 april vrijgekomen. Een lid van zijn campagneteam, Zmitser Bandarenka, kwam een dag later vrij. Sannikau bedankt iedereen die hem tijdens zijn gevangenschap gesteund heeft.

Sannikau was presidentieel kandidaat tijdens de verkiezingen van 2010. In mei 2011 werd hij veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens deelname aan demonstraties tegen het verloop van die verkiezingen. Door hem voortdurend van de ene naar de andere gevangenis over te plaatsen, werd Sannikau onder druk gezet om een bekentenis te ondertekenen. Uit angst voor de veiligheid van zijn zoon tekende Sannikau op aandringen van de autoriteiten in januari een gratieverzoek, waarna hij vrijkwam.

Zmitser Bandarenka werd in april 2011 veroordeeld tot twee jaar werkkamp. De omstandigheden in het kamp waren slecht. Bandarenka zegt te zijn geslagen en niet behandeld te zijn voor zijn hernia, die tijdens zijn gevangenschap verergerde.

Amnesty International is bezorgd over de manier waarop politiek gevangenen in Wit-Rusland onder druk worden gezet om gratieverzoeken in te dienen. De organisatie blijft campagne voeren voor de onvoorwaardelijke vrijlating van politiek gevangenen in het land.