VS: Zaak 13-jarig jongen toch voor jeugdrechter

De 13-jarige Jordan Brown, verdachte in een moordzaak, wordt niet volgens het volwassenenstrafrecht berecht maar zal moeten voorkomen voor een jeugdrechter. Dit besloot het gerechtshof in Pennsylvania afgelopen week.

Jordan Brown wordt verdacht van dubbele moord na de dood van zijn vaders zwangere verloofde twee jaar geleden. Een daadwerkelijke veroordeling volgens het volwassenenstrafrecht zou leiden tot een levenslange gevangenisstraf, zonder de kans om ooit vervroegd vrij te komen. Een straf die in strijd is met internationaal recht.

Naast Somalië is de Verenigde Staten het enige land ter wereld dat het VN-verdrag inzake de rechten van het kind niet heeft geratificeerd. Het verdrag verbiedt levenslange veroordeling zonder kans op vervroegde vrijlating voor misdaden gepleegd door minderjarigen.

Amnesty International voerde de afgelopen 18 maanden actie om de zaak van Jordan Brown overgeplaatst te krijgen naar de jeugdrechtbank. Volgens Amnesty International dient de veroordeling van kinderen tot levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating noch het publieke belang noch het belang van het kind.