Vrouwenrechtenactiviste Maryam Bahreman vrij!

De Iraanse activiste Maryam Bahreman, die zich als lid van de Campaign for Equality inzet voor gelijkheid van vrouwen in het land, is onlangs op borgtocht vrijgekomen. Hoewel dit haar begin juli al was toegezegd, werd haar vrijlating door de autoriteiten tegengehouden.

Maryam Bahreman werd op 11 mei gearresteerd nadat ze een paar maanden eerder sprak over ‘informatie en communicatietechnologieën in Iran vanuit genderperspectief’ tijdens de vijfenvijftigste sessie van de VN-Commissie voor de Status van Vrouwen in New York.

Tot het moment dat Maryam Bahreman begin juli officieel ondervraagd werd over haar vermeende ‘misdaden’ zoals het voeren van ‘propaganda tegen het systeem’, het ‘verspreiden van foutieve informatie’ en het ‘beledigen van de Hoogste Leider’, verbleef zij in een isoleercel. Haar familie heeft haar slechts enkele keren kunnen bezoeken.

Amnesty International beschouwde Maryam Bahreman als gewetensgevangene, slechts gearresteerd vanwege haar werk als mensenrechtenactiviste, en riep de Iraanse autoriteiten op om haar onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Hoewel het nieuws van haar vrijlating goed nieuws is, blijft de kans bestaan dat Maryam Bahreman toch nog terecht moet staan. Amnesty International zal de zaak dan ook blijven volgen.