Vreemdelingendetentie: In strijd met de mensenrechten

Amnesty International concludeert dat, enkele verbeteringen ten spijt, de Nederlandse praktijk van vreemdelingendetentie niet wezenlijk is verbeterd sinds het verschijnen van haar rapport in 2008. De Nederlandse situatie is daarom nog steeds strijdig met internationale mensenrechten. ‘De belangrijkste aanbevelingen uit 2008, zoals het gebruik van alternatieven voor vreemdelingendetentie, waaronder een periodieke meldplicht of een borgsom, zijn niet opgevolgd’, aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland.

Nauwelijks verbeteringen
Naar aanleiding van de kritiek van Amnesty International kondigde toenmalig staatssecretaris van Justitie Albayrak in september 2008 aan dat de omstandigheden in detentiecentra zouden worden verbeterd. Amnesty heeft sindsdien de praktijk van vreemdelingendetentie nauwgezet gevolgd. ‘Het regime is op een aantal punten verbeterd, zoals een uitbreiding van de bezoektijd van een naar twee uur per week en uitbreiding van het activiteitenprogramma met ten minste vier uur per week. Maar onze belangrijkste kritiek staat nog steeds overeind. Vreemdelingendetentie wordt te veel toegepast en heeft ten onrechte een strafrechtelijk karakter terwijl het een bestuursrechtelijke maatregel is’ zegt Nazarski.

In Nederland worden jaarlijks zo’n acht- tot tienduizend vreemdelingen voor kortere of langere tijd gedetineerd. Nieuw aangekomen vreemdelingen aan wie de toegang is geweigerd worden gedetineerd om illegaal verblijf te voorkomen. Andere vreemdelingen zitten vast omdat ze geen verblijfsrecht hebben en wachten op terugkeer naar hun land van herkomst. Regelmatig worden leden van kwetsbare groepen opgesloten zoals zwangere vrouwen, alleenstaande minderjarigen en zieken.

Lees het rapport Vreemdelingendetentie: In strijd met de mensenrechten