Vreemdelingendetentie maakt passende zorg voor kwetsbare patiënten onmogelijk

‘Vreemdelingendetentie van met name kwetsbare mensen kan tot gezondheidsschade leiden’. Dat stellen Amnesty International, Dokters van de Wereld en Stichting LOS/Meldpunt Vreemdelingendetentie in een vandaag gepubliceerd rapport.

Aanleiding voor het onderzoek waren de 130 klachten ten aanzien van de medische zorg in vreemdelingendetentie van patiënten, hun advocaten en derden die in 2012 en 2013  bij het Meldpunt binnenkwamen. Samen met acht artsen zijn 15 medische dossiers van kwetsbare patiënten met ernstige of complexe problematiek geselecteerd en onderzocht.

Uit de onderzochte dossiers blijkt:

  • Vreemdelingendetentie van mensen met ernstige gezondheidsproblematiek brengt (vermijdbare) gezondheidsrisico’s met zich mee.
  • De continuïteit van zorg is, zowel bij binnenkomst in het detentiecentrum als bij overplaatsing, uitzetting of vrijlating, vaak niet gegarandeerd.
  • Plaatsing in een isolatiecel wordt regelmatig toegepast, met alle gezondheidsrisico’s van dien.
  • De belangenafweging tussen de gezondheid van de patiënt en het detentie/uitzetbeleid kan leiden tot schadelijke situaties. Medische adviezen worden niet altijd opgevolgd.

Zorgverlening in vreemdelingendetentie moeilijk en ingewikkeld

De drie organisatie benadrukken dat zorgverlening in vreemdelingendetentie een moeilijke en ingewikkelde taak is. Vreemdelingen in detentie vormen een kwetsbare groep, gezien hun migratieachtergrond, de onzekere situatie waarin zij verkeren en hun vrijheidsberoving. Als er ook nog sprake is complexe gezondheidsproblematiek is het niet mogelijk om tot passende gezondheidszorg te komen en de gezondheidsbelangen van de patiënt te waarborgen.

De aandacht in media en politiek voor problemen met kwetsbare mensen in vreemdelingendetentie is niet nieuw. Calamiteiten, zoals de zelfmoord van de gedetineerde Russische activist Dolmatov, leidden tot Kamervragen en onderzoek. Recent nog verscheen het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. De bevindingen van de Onderzoeksraad komen voor een belangrijk deel overeen met dit onderzoek.

Lees Amnesty’s reactie op het rapport over veiligheid van asielzoekers.
Lees het rapport: ‘Geketende zorg: gezondheidszorgen in vreemdelingendetentie’.