Vluchtelingen in Hongarije tegengehouden en gecriminaliseerd

Hongarije heeft haar grenzen nagenoeg gesloten voor mensen die conflicten en vervolging ontvluchten. Ze worden verwelkomd met prikkeldraad, agenten en strenge nieuwe wetten. Daarmee toont Hongarije de duistere kant van Europa’s reactie op de groeiende vluchtelingencrisis.

Amnesty-onderzoekers zijn nu in het grensgebied bij Hongarije en Servië. Tientallen soldaten, oproerpolitie, honden en helikopters patrouilleren het pas gebouwde hek met prikkeldraad. Op basis van nieuwe wetten die vandaag ingaan, kunnen vluchtelingen die proberen over het hek te klimmen, een gevangenisstraf van drie jaar krijgen.

Het is schokkend dat vluchtelingen die de gruwelijkheden van oorlog en conflict zijn ontvlucht, worden ontvangen met zo’n groot militair vertoon. Het is een onverantwoorde reactie op mensen die door oorlog zijn getraumatiseerd. Naar verwachting komen nog duizenden mensen richting Hongarije. Maar een hek dat de toegang verspert zal geen einde maken aan hun wanhopige en gevaarlijke reizen, maar deze slechts omleiden.

Hekken en strenge wetten zijn niet de oplossing

De onderzoekers van Amnesty International zagen hoe honderden vluchtelingen richting de nu gesloten grenspost liepen, ervan uitgaand dat deze open was. Ook zagen ze een groep Syrische jongens kijken of er openingen in het hek waren. Hekken en draconische wetten zijn geen oplossing. Deze mensen proberen in veiligheid te komen. De enige oplossing is dat Hongarije en de EU hun internationale verplichtingen nakomen, solidariteit tonen, en ervoor  zorgen dat asielzoekers goede toegang hebben tot asielprocedures. Terwijl de EU verlamd lijkt en niet in staat een urgente en langdurende oplossing te vinden, gaat Hongarije in de verkeerde richting door.

Detentie een laatste maatregel

Langs de Hongaarse grens met Servië zijn nieuwe doorvoerzones ingericht. Hier worden vluchtelingen vastgehouden en worden hun zaken behandeld. Onder de nieuwe wetgeving echter, vallen deze zones niet onder Hongaars grondgebied.

De detentie van vluchtelingen en migranten moet altijd een uiterste maatregel zijn. Volgens Amnesty International mogen vluchtelingen en migranten niet strafrechtelijk worden vervolgd voor het illegaal oversteken van een grens. Omdat Servië door Hongarije wordt beschouwd als een veilig derde doorgangsland, is Amnesty bang dat de asielaanvragen van de meeste vluchtelingen hier meteen worden afgewezen. In plaats van een zorgvuldige individuele afweging van de asielaanvragen, lopen deze mensen gevaar en masse te worden teruggestuurd naar Servië. En mensen die migranten en vluchtelingen helpen de grens over te steken zijn strafbaar en riskeren een gevangenisstraf van vijf jaar.