Lee Ming-cheh
© http://whereislee.org/

Vijf jaar cel voor Taiwanese activist

De Taiwanese mensenrechtenactivist Lee Ming-cheh is op 28 november veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens het ondermijnen van de staat. Ook worden hem twee jaar lang zijn politieke rechten ontnomen.
Amnesty beschouwt de straf als zwaar, zeker gezien het feit dat de ‘bekentenis’ van Lee Ming-cheh twijfelachtig en onder dwang verkregen is.

De Chinese autoriteiten pakten de Taiwanese activist op 19 maart 2017 in China op. Hij zou een gevaar zijn voor de nationale veiligheid. Lee leidt in Taipei (Taiwan) een non-gouvernementele organisaties (ngo) die al jarenlang maatschappelijke organisaties en activisten in China steunt. Volgens de Chinese autoriteiten was Lee in China om een illegale organisatie op te richten.

Wet op buitenlandse ngo’s

De Taiwanees was de eerste die werd vastgehouden onder een nieuwe wet voor buitenlandse ngo’s . De wet ging 1 januari van dit jaar in. Volgens die wet mogen buitenlandse ngo’s de staatsveiligheid en ‘etnische eenheid’ van China niet in gevaar brengen. De kans is groot dat mensenrechtenverdedigers en medewerkers  van ngo’s vanwege de aard van hun werk onder de wet gemakkelijk kunnen worden lastiggevallen en vervolgd. Met de wet kan de politie ook ongewenste organisaties op een zwarte lijst zetten en het werken in China verbieden. Hiermee kunnen de Chinese autoriteiten westerse invloeden tegenhouden, die mogelijk kritiek op de regering kunnen voeden.

Lee Ming-cheh verklaarde in de rechtbank niet in beroep te gaan.