Vietnam: Nguyen Tien Trung vrijgelaten!

Vietnam: Nguyen Tien Trung vrijgelaten!

Activist en blogger Nguyen Tien Trung is op 12 april onverwacht vrijgelaten uit de gevangenis. Hij kwam na vier jaar vrij, maar wordt nog wel onder huisarrest vastgehouden.

Nguyen Tien Trung werd op 7 juli 2009 in Ho Chi Minh stad opgepakt. In januari 2010 werd hij samen met drie anderen aangeklaagd voor ‘het omver willen werpen van de volksregering’ en tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. Naast deze straf werd hem bij vrijlating ook nog drie jaar huisarrest opgelegd. Nguyen Tien Trung had toen hij in Frankrijk studeerde een groep opgericht die Vietnamese jongeren aanmoedigde zich in te zetten voor politieke hervormingen en democratie.

Na zijn vrijlating stuurde Nguyen Tien Trung het volgende bericht:

‘.. Ik hoorde over jullie steun voor mij en jullie niet aflatende strijd om mij uit de gevangenis te krijgen. Dit raakt me diep en ik wil Amnesty International  – de organisatie die over de hele wereld tegen onrecht vecht – graag uit het diepst van mijn hart bedanken.’

De exacte redenen van Trung’s vrijlating zijn niet bekend, maar we zijn er zeker van dat internationale aandacht voor zijn zaak hieraan heeft bijgedragen.

Amnesty bezocht Vietnam in februari. In dit land zitten meer dan zeventig gewetensgevangenen achter tralies. Het is van groot belang dat Amnesty druk blijft uitoefenen op de Vietnamese autoriteiten om hen vrij te laten.