Oproerpolitie in Vietnam
© AFP/Getty Images

Vietnam: kritische blogger gearresteerd

In Vietnam is blogger en politiek journalist Le Anh Hung gearresteerd. Hij zou de ‘democratische vrijheid’ hebben misbruikt. Die aanklacht volgde nadat hij het economisch beleid van de regering in een open brief had bekritiseerd.

De komende drie maanden wordt de zaak van Le Anh Hung onderzocht. Wordt hij schuldig bevonden, dan kan hij tot zeven jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. Amnesty International roept de Vietnamese autoriteiten op Le Anh Hung onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Nieuwe wet doodsteek vrije meningsuiting

De arrestatie van Le Anh Hung volgt enkele weken nadat het Vietnamese parlement de wet op cyberveiligheid goedkeurde. De wet geeft de regering vergaande bevoegdheden om de online vrijheid te beperken en heeft dan ook grote invloed op de vrijheid van meningsuiting.

Techbedrijven kunnen gedwongen worden data aan de autoriteiten te geven, ook persoonlijke informatie. Ook kunnen ze worden opgedragen berichten van gebruikers te censureren.

De vrije meningsuiting werd in Vietnam al zwaar onderdrukt. Alleen op sociale media durfden mensen nog hun ideeën en meningen met elkaar te delen. De nieuwe wet betekent dat er geen veilige plek meer is waar mensen vrijuit kunnen spreken.