Ho Duy Hai
© Ho Duy Hai's sister

Vietnam: Ho Duy Hai uit dodencel

Vietnam: Ho Duy Hai uit dodencel

De Vietnamees Ho Duy Hai mag niet geëxecuteerd worden. Dat bepaalde een rechtbank in Vietnam eind vorig jaar. Ho Duy Hai werd in 2008 ten onrechte ter dood veroordeeld omdat hij twee vrouwen zou hebben vermoord. De politie martelde hem om een ‘bekentenis’ los te krijgen.

Onafhankelijke media en maatschappelijke organisaties in Vietnam denken dat Amnesty International een belangrijke rol heeft gespeeld bij het voorkomen van de executie van Ho Duy Hai. Naast Amnesty zetten ook onafhankelijke deskundigen van de Verenigde Naties, de Europese Unie, zijn familie en zijn advocaat zich voor hem in. In antwoord op de nieuwste ontwikkeling zei de moeder van Ho Duy Hai: ‘Bedankt voor het redden van het leven van mijn zoon. Geen woord kan mijn oprechte dankbaarheid aan jullie beschrijven.’

Gemarteld

Ho Duy Hai zegt dat hij door de politie werd gemarteld om hem tot een ‘bekentenis’ te dwingen. Later trok hij die ‘bekentenis’ in. Ook ontbraken zijn vingerafdrukken op de plaats delict, verklaarde een getuige dat het ‘moordwapen’ later werd gekocht en ter plaatse werd neergelegd en vertelden getuiden dat ze er ten tijde van de moorden oook andere mensen hebben gezien. Bewijsmateriaal dat Ho Duy Hais onschuld zou bewijzen werd genegeerd.

In Vietnam zitten zeker zeshonderd mensen in een dodencel. Officiële cijfers over het voltrekken van doodvonnissen zijn in Vietnam staatsgeheim. Doodvonnissen worden ook opgelegd voor druggerelateerde en economische misdrijven, zoals verduistering. Amnesty International is tegen de doodstraf, altijd en overal.