Vietnam gebruikt Facebookberichten om critici zoals Nguyen Ngoc Anh na valse beschuldigingen het zwijgen op te leggen
© Getty Images/Moment RF

Vietnam: autoriteiten misbruiken Facebook om critici zwijgen op te leggen

Het schijnproces tegen Nguyen Ngoc Anh uit Vietnam laat zien dat de autoriteiten berichten op Facebook misbruiken om critici het zwijgen op te leggen.

‘De valse beschuldigingen die tegen Anh werden gebruikt, laten zien dat in Vietnam iedereen gevaar loopt die actief is op Facebook. Anh is slechts de laatste op een groeiende lijst van internetgebruikers die werden gearresteerd of gevangengezet. Dat gebeurde alleen maar vanwege het op vreedzame wijze bespreken van actuele onderwerpen of het bekritiseren van de regering,’ zegt Nicholas Bequelin van Amnesty International. ‘Door Facebook te gebruiken om critici te onderdrukken, houden de Vietnamese autoriteiten nu ook online de burger- en politieke rechten in hun wurggreep.’

Mogelijk 20 jaar cel

Nguyen Ngoc Anh nam deel aan politieke debatten op sociale media. Hij werd op 30 augustus 2018 gearresteerd op beschuldiging van het ‘maken, opslaan of verspreiden van materialen die tot doel hebben de Socialistische Republiek Vietnam tegen te werken’. Dat gebeurde nadat de Nationale Vergadering met een wetsvoorstel kwam waardoor grote stukken grond voor economische doeleinden tot 99 jaar in buitenlandse handen kunnen komen. Het wetsvoorstel leidde in het hele land tot massale demonstraties die door de autoriteiten werden onderdrukt.

Nguyen Ngoc Anh kan tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen. Amnesty International roept de Vietnamese autoriteiten op om de politiek gemotiveerde aanklacht in te trekken en hem onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.