Vier Congolese activisten vrijgelaten

Vier Congolese activisten vrijgelaten

In de Democratische Republiek Congo zijn vier activisten vrijgelaten. Onder de vrijgelatenen zijn Fred Bauma en Yves Makwambala, gewetensgevangenen voor wie Amnesty onder andere actievoerde tijdens de schrijfmarathon op 10 december 2015.

 

In maart 2015 werden Bauma en Makwambala samen met 26 andere activisten opgepakt. Zij liepen het risico veroordeeld te worden tot de doodstraf. De aanklacht tegen hen was ‘het smeden van een complot tegen het staatshoofd.’ Na hun arrestatie werden ze op een geheime locatie veertig en vijftig dagen lang verhoord. In die periode mochten zij geen contact hebben met hun familie of een advocaat.

Ambassadeur van het geweten

Bauma en Makwambala zijn activisten van de jongerenorganisatie LUCHA, die zich op een geweldloze manier inzet voor onder andere vrede in het oosten van Congo en democratische veranderingen. De jongerenorganisatie kreeg dit jaar de Amnesty International Ambassador of Conscience Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan individuen en groepen die zich inzetten voor mensenrechten

De vrijlating van de vier Congolezen is een positieve stap. Toch is het nog te vroeg om te zeggen dat zij nu verzekerd zijn van hun vrijheid. Tot de aanklachten tegen hen zijn ingetrokken, lopen ze het gevaar om opnieuw opgepakt te worden. Bovendien zijn er in de Democratische Republiek Congo nog meer gewetensgevangenen die onmiddellijk moeten worden vrijgelaten.

‘Ik ben blij om na 17 maanden eindelijk vrij te zijn. Ik bedank Amnesty International en iedereen die op een of andere manier streed voor mijn vrijlating. Ik kijk er naar uit om mijn vrienden en familie weer te zien en om verder te gaan met mijn strijd voor democratie en vrijheid.’
– Fred Bauma