Vier bomen die indruk maken

In het plantsoen aan de Paradijslaan in Eindhoven, staan vier bomen die indruk maken. Niet om hoe groot ze zijn, of omdat ze bijzonder mooi zijn, maar om waar ze voor staan. Met deze bomen worden de vier mannen herdacht die in 1999 en 2000 verdwenen en waarschijnlijk zijn vermoord in opdracht van de regering van Wit-Rusland.

De jaarlijkse herdenking op 16 september, dit jaar alweer voor de elfde keer, blijkt nog steeds niet in kracht te hebben ingeboet. Er zijn indrukwekkende speeches van Christie Miedema (Amnesty International), Mary-Ann Schreurs (raadslid D66 gemeente Eindhoven) en Ton Kitzen (FNV). Maar bovenal de speech van Valeriya Krasovskaya, dochter van de op 16 september 1999 verdwenen zakenman Anatoly Krasovsky, blijft lang op het netvlies staan.

Ook is er tijdens de jaarlijkse herdenking altijd veel plaats voor muziek en poëzie. Riet van Amelsfoort brengt op haar dwarsfluit diverse stukken ten gehore. En Jessica Bartels (stadsdichter Eindhoven) draagt een gedicht voor dat ze speciaal voor deze gelegenheid schreef. Uiteraard mag het gedicht ‘4 bomen’ van Leo Mesman (het gedicht was er eerder dan de vier bomen) niet ontbreken. Het gedicht staat ook op het in het plantsoen aanwezige monumentje, samen met de namen van de verdwenen mannen en de datum van hun verdwijning.

Aansluitend is er in het Van Abbemuseum een presentatie door Boris Braak: Dood en Verderf – Impressies uit politiestaat Wit-Rusland’. Boris Braak (journalist, filmmaker) heeft Wit-Rusland vaak bezocht. Hij werd gefascineerd, maar soms ook bevangen door de indrukken die het land op hem achter lieten. Hij werkt aan een meerjarig filmproject waarin hij de kijker meeneemt naar het leven in een politiestaat.

Meer informatie over de herdenkingen, de verdwenen mannen en Wit-Rusland is te vinden op www.vierbomen.nl. Vierbomen.nl is een samenwerkingsverband van Amnesty International, FNV, We Remember en Mission-to-Minsk.