Verenigde Staten: Gouverneur Delaware verleent gratie

De gouverneur van de staat Delaware heeft de doodstraf van Robert Gattis omgezet in een levenslange onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Hij deed dit drie dagen voor de geplande executie. Hiermee is een einde gekomen aan de bijna twintig jaar dat Robert Gattis doorbracht in de dodencel.

Robert Gattis werd ter dood veroordeeld vanwege de moord op zijn vriendin Shirley Slay in mei 1990. De voornaamste reden voor Gouverneur Jack Markell om de straf van Robert Gattis om te zetten in een levenslange gevangenisstraf, was de achtergrond van Gattis. In overeenstemming met de aanbevelingen van de Delaware Board of Parole, oordeelt hij dat Gattis tijdens zijn jeugd zodanig mishandeld is, dat een terdoodveroordeling ongepast is. ‘De familieachtergrond van Gattis is ‘een van de meest verontrustende die ik ooit ben tegengekomen’, aldus Gouverneur Markell.

Gouverneur Markell noemde de beslissing een van de zwaarste die hij heeft moeten maken tijdens zijn termijn, en biedt zijn excuses aan voor ‘de pijn die zijn beslissing mogelijk brengt voor de familie en vrienden van Shirley Slay’.

Amnesty International verwelkomt het feit dat Robert Gattis niet ter dood gebracht zal worden en constateert een hoopvolle ontwikkeling in het land: het aantal executies is de afgelopen jaren afgenomen en het verlenen van gratie wordt steeds vaker als een mogelijkheid gezien. Bovendien werd de doodstraf in steeds meer staten helemaal afgeschaft. Amnesty International hoopt dat dit een trend is die doorzet richting een volledige afschaffing van de doodstraf in de Verenigde Staten.