Verdwijningszaak Mexicaanse studenten toont ware gezicht president

Verdwijningszaak Mexicaanse studenten toont ware gezicht president

Twee jaar na de verdwijning van 43 Mexicaanse studenten, is slechts van één van hen teruggevonden. Het lot van de anderen is nog altijd onbekend. President Peña Nieto deed niets om de waarheid te achterhalen en werkte mensen tegen die dit wel probeerden.

 

De aanval op de studenten werd niet voorkomen, internationale inspanningen voor het achterhalen van de waarheid zijn tegengewerkt en klachten over de wijze waarop het onderzoek naar de verdwijningen is uitgevoerd, werden weggewuifd: de Mexicaanse autoriteiten hebben alles gedaan om deze tragedie in de doofpot te stoppen.

De Mexicaanse autoriteiten beweren dat de studenten gekidnapt en vermoord zijn door een lokale, criminele bende. De lichamen zouden zijn verbrand in een vuilniscontainer. Na een jaar lang forensisch onderzoek te hebben gedaan, concludeerde de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens echter dat dit onmogelijk is. Andere experts, die ook toegang hebben tot het dossier, delen deze conclusie.

De 43 studenten verdwenen in de nacht van 23 september 2014, nadat zij gearresteerd waren door de politie. De studenten troffen voorbereidingen voor een demonstratie waarin studentenslachtoffers werden herdacht die in 1968 omkwamen door militair geweld.
Amnesty blijft zich inzetten voor waarheidsvinding en rechtvaardiging in de zaak van deze 43 studenten.