Rosmit Mantilla is een Venezolaanse LGBTI-activist en politicus, die tweeënhalf jaar in de gevangenis zat. Hij werd valselijk beschuldigd van het accepteren van steekpenningen.
© AIVEN

Venezuela: oppositielid en LHBTI-activist Rosmit Mantilla vrij!

Venezuela: oppositielid en LHBTI-activist Rosmit Mantilla vrij!

Het prominente Venezolaanse parlementslid en mensenrechtenactivist Rosmit Mantilla werd donderdag 17 november na twee jaar gevangenschap vrijgelaten. Hij werd sinds 2014 in voorarrest gehouden in het gebouw van de veiligheidsdienst in de hoofdstad Caracas vanwege zijn mensenrechtenwerk.

Mantilla werd ervan beschuldigd geld ontvangen te hebben om anti-overheidsprotesten te financieren. Het enige bewijs tegen hem kwam van een anonieme getuige. Amnesty voerde intensief actie voor zijn vrijlating en voor medische zorg tijdens zijn gevangenschap. Wij bedanken iedereen die voor hem in actie kwam!

Mantilla’s langverwachte vrijlating is fantastisch nieuws voor de mensenrechten in Venezuela. Hij had echter nooit vastgezet mogen worden. De autoriteiten van Venezuela moeten alle activisten en politieke leiders die vastzitten vanwege kritiek op de regering, vrijlaten.

Ik bedank iedereen die zijn stem voor mij heeft verheven. Ik leg me nu helemaal toe op het krijgen van mensenrechten voor iedereen.