Protest na de dood van Kateryna Handzyuk

Moordenaars Oekraïense activiste moeten worden vervolgd

Drie maanden nadat zij met gif werd aangevallen, overleed op 4 november de Oekraïense activiste Kateryna Handzyuk. Zij streed tegen corruptie. Amnesty roept de autoriteiten op onmiddellijk een grondig en onpartijdig onderzoek te starten en de moordenaars te berechten.

Het afgelopen jaar zijn in de Oekraïne vele activisten aangevallen. Slechts enkele daders werden opgepakt en geen enkele opdrachtgever is opgespoord. De autoriteiten onderzoeken een aantal individuele aanvallen, maar hebben geen oog voor het bredere patroon. Dat moet veranderen.

Keerpunt

Oksana Pokalchuk, directeur van Amnesty Oekraïne: ‘De dood van deze onverschrokken activiste moet de Oekraïense autoriteiten aansporen met een geloofwaardig antwoord te komen op de vraag die iedereen bezighoudt: “Wie vermoordde Kateryna Handzyuk?” Alleen een onpartijdig, effectief en transparant onderzoek kan daarop antwoord geven. In heel veel zaken ontbrak zo’n onderzoek. (…) De dood van Kateryna Handzyuk moet het keerpunt zijn waarop de autoriteiten moeten garanderen dat iedereen die activisten lastigvalt, intimideert of aanvalt wordt berecht.