Twee Bahreinse jongens vrijgelaten

Twee jongens uit Bahrein voor wie Amnesty actievoerde, worden vrijgelaten. De kinderrechtbank deed deze uitspraak op 27 januari. De jongens, Jehad Nabeel al-Samee (10) en Abdullah Yousif al-Bahrani (13), blijven voorlopig wel onder supervisie van een maatschappelijk werker.

De jongens werden op 16 december net buiten de hoofdstad Manama gearresteerd door oproerpolitie die bij een demonstratie patrouilleerde. Jedad en Abdullah, die elkaar niet kenden, werden ervan beschuldigd stenen gegooid te hebben naar de politie. Dezelfde avond werden de jongens vrijgelaten, maar twee dagen later moesten ze zich weer op het politiebureau melden voor een verhoor. Sindsdien werd de detentieperiode van de jongens telkens verlengd.

Beide jongens hebben vanaf het begin ontkend stenen te hebben gegooid. Jehad snapte niet wat er tijdens de ondervragingen tegen hem gezegd werd. Toen zijn vader hem op 19 december vijf minuten mocht bezoeken, was Jehad erg bang en trilde hij. Abdullah vertelde dat hij bij de ondervragingen in zijn nek geslagen was en er gedreigd werd met elektrische schokken als hij niet zou bekennen.

Amnesty voerde actie voor de jongens via het bliksemactienetwerk. Wil je ook actievoeren via onze actienetwerken? Meld je aan!