Turkse mensenrechtenactivist vrij

De Turkse mensenrechtenactivist Halil Savda kwam op 13 april voorwaardelijk vrij. Een wetswijziging maakt het voor Savda mogelijk om het laatste deel van zijn straf onder strikte voorwaarden buiten de gevangenis te voldoen.

Savda zat sinds 24 februari 2012 een gevangenisstraf uit van 100 dagen, omdat hij openlijk kritiek uitte op de militaire dienstplicht in zijn land. Onder een omstreden Turkse wet is het strafbaar om ‘het volk te vervreemden van militaire dienst’.

Nadat Savda in 2004 uit morele overweging weigerde in militaire dienst te gaan, belandde hij al een aantal keer in de gevangenis. In totaal zat hij 17 maanden vast. Uiteindelijk verklaarde het leger hem in 2008 ‘ongeschikt’ voor het vervullen van militaire dienst. Sindsdien steunt Savda andere morele dienstweigeraars. Dat leverde hem de afgelopen jaren meerdere aanklachten op.

De vrijheid van Savda is tot 3 juni zeer betrekkelijk, dan zit zijn complete straf erop. Hij mag de provincie Diyarbakir – waar hij woont – niet verlaten, moet zich elke dag melden bij het lokale politiestation en mag zich niet schuldig maken aan het beïnvloeden van dienstweigeraars.

Savda liet Amnesty International weten dat hij enorme steun heeft geput uit de bijna vijfhonderd kaarten en brieven die hij tijdens zijn gevangenschap ontving van onder andere Amnesty-activisten. Hij wil graag iedereen bedanken voor de steun.