Togo: arrestanten studentenprotest vrij

De vier Togoleese studenten die werden gearresteerd naar aanleiding van demonstraties op de Universiteit van Kara, zijn op 24 april vrijgekomen. Er wordt geen aanklacht tegen hen ingediend.

Agnité Massama, Bitsioudi Birénam en Sidiba Mohamed werden op 28 maart gearresteerd. De drie zijn lid van de Nationale Unie van Togolese Studenten (Union national des élèves et étudiants du Togo). Een paar dagen later, op 3 april, werd ook Alinki M’claw gearresteerd. De vier studenten hadden een bijeenkomst georganiseerd om het overheidsbeleid rondom studiefinanciering te bespreken.

Er bestaan al langere tijd spanningen rondom financiële steun voor studenten in Togo. De Universiteit van Kara en Universiteit van Lomé waren wekenlang gesloten nadat studenten demonstreerden voor betere regelingen. Na overleg met universiteiten en studentenorganisaties beloofden de Togoleese autoriteiten op 21 maart de gevraagde financiële steun en beurzen beschikbaar te maken. Op 28 maart demonstreerden de studenten echter opnieuw omdat ze twijfelden of deze belofte wel nagekomen zou worden.