Tibetaanse politiek gevangene vrij!

De Chinese autoriteiten hebben na zeventien jaar de Tibetaanse politieke gevangene Jigme Gyatso vrijgelaten. Amnesty Nederland kwam onder meer via de Write for Rights schrijfacties voor Jigme Gyatso in actie.

Jigme Gyatso werd in 1996 opgepakt en veroordeeld voor ‘het organiseren en leiden van een revolutionaire groep’ omdat hij op vreedzame wijze actievoerde voor een onafhankelijk Tibet. Hij kreeg een celstraf van 15 jaar. In mei 2004 kwamen daar nog eens vier jaar bij nadat hij in de gevangenis zijn steun had betuigd aan de Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetanen.

De eerste zes maanden van zijn gevangenschap zat hij in een speciale ‘ondervragingscel’ waar hij werd gemarteld. Maandenlang waren zijn handen en enkels geboeid. Door de martelingen is Gyatso slecht ter been en is hij bijna doof. Ook heeft hij ernstige darm- en maagklachten en een hoge bloeddruk.

Na zijn vrijalting keerde de 52-jarige Gyatso terug naar zijn woonplaats in de noordwestelijke Chinese provincie Gansu. Hij werd vervroegd vrijgelaten, vermoedelijk vanwege zijn zwakke gezondheid die het gevolg is van de slechte behandeling in de gevangenis.