In Rijksmuseum Slot Loevestein is vanaf 31 maart de tentoonstelling Monddood – politiek gevangen te zien.
© Rogier Bos

Tentoonstelling MONDDOOD

Wist jij dat Nederland een gevangenis voor politieke tegenstanders had? Van gevangenissen zoals Robbeneiland bij Kaapstad, de Loebjanka in Moskou en de Tower of Londen heb je misschien al wel eens gehoord.

In de zeventiende eeuw in Nederland werden politieke tegenstanders van de staat op Loevestein opgesloten. Dit was niet vanwege moord of diefstal, maar omdat hun uitingen of overtuigingen werden gezien als bedreiging voor de politieke macht. Tot op de dag van vandaag proberen machthebbers in sommige landen politieke tegenstanders via een oneerlijk proces ‘monddood’ te maken. Loevestein en Amnesty organiseren dit jaar de tentoonstelling Monddood over de geschiedenis, de gevangenen en de actuele strijd tegen dit onrecht.

De tentoonstelling Monddood opent op 30 maart 2023 voor pers en genodigden. Vanaf de start van de Museumweek, op 31 maart 2023, is deze dagelijks voor iedereen te bezoeken. Naast de tentoonstelling worden de gehele periode onder meer lezingen, filmvertoningen en programma’s voor het primair en voortgezet onderwijs rondom dit thema georganiseerd.

Klik voor meer informatie op website van Slot Loevestein.