Nigeria Biafra demonstranten
© Amnesty International

Ten minste 150 pro-Biafra betogers gedood tijdens ongekend bruut politieoptreden

Ten minste 150 pro-Biafra betogers gedood tijdens ongekend bruut politieoptreden

De Nigeriaanse veiligheidstroepen, onder leiding van het leger, hebben ten minste 150 vreedzame pro-Biafra betogers gedood in het zuidoosten van het land. Dat blijkt uit onderzoek dat Amnesty International vandaag publiceert.

Uit een analyse van 87 video’s, 122 foto’s en 146 ooggetuigenverslagen blijkt dat het leger tussen augustus 2015 en augustus 2016 met scherp heeft geschoten om demonstranten ‘uit elkaar te drijven’. Dit werd gedaan zonder noemenswaardige waarschuwing vooraf. Daarnaast voert Amnesty bewijs aan dat het leger tientallen demonstranten standrechtelijk heeft geëxecuteerd. Zo zijn er rondom Biafra Remembrance Day- in twee dagen tijd – ten minste zestig mensen doodgeschoten.

‘Er klonken schoten. Daarna heb ik niets meer van hem vernomen.’

Ngozi (niet haar echte naam), een 28-jarige moeder, vertelde ons dat haar man ’s ochtends naar zijn werk vertrok maar al snel opbelde om te zeggen dat hij in zijn buik was geschoten door het leger. Hij zei dat hij met zes anderen werd meegenomen in een legervoertuig, van wie er al vier dood waren. Ngozi: ‘Hij begon te fluisteren toen ze de auto stopten. Hij was bang dat ze hem en de twee andere overlevenden zouden vermoorden. Hij laatste wat hij zei is dat ze dichterbij kwamen. Er klonken schoten. Daarna heb ik niets meer van hem vernomen.’

Ngozi vond haar man na een lange zoektocht uiteindelijk in een mortuarium. Het personeel vertelde haar dat hij door het leger was binnengebracht, samen met zes anderen. Ze zag drie schotwonden: één in zijn buik en twee in zijn borst. Dit bevestigde haar vrees dat het leger hem had vermoord.

Eigen onafhankelijke staat

Sinds augustus 2015 zijn er een aantal demonstraties, optochten en bijeenkomsten geweest door leden en aanhangers van de Indigenous People of Biafra. Zij willen een eigen onafhankelijke staat. De spanningen liepen op toen hun leider, Nnamdi Kanu op 14 oktober 2015 werd gearresteerd. Hij zit nog steeds vast.

Amnesty vindt dat Nigeria door haar beslissing het leger te sturen naar de pro-Biafra betogingen, grotendeels verantwoordelijk is voor het bloedvergieten. De autoriteiten moeten onmiddellijk een onafhankelijk starten en de verantwoordelijken berechten.
Download het rapport: Nigeria: ‘Bullets were raining everywhere’ – Deady Repression of pro-Biafra activists