Taiwanese Falun Gong-aanhanger vrij

De Taiwanees Chung Ting-Pang, aanhanger van de in China verboden Falun Gong-beweging, is op 18 juni vrijgelaten uit een Chinese gevangenis. Een dag later werd hij op het vliegtuig gezet naar Taiwan. Inmiddels is hij daar verenigd met zijn vrouw en kinderen.

Op 15 juni reisde Chung Ting-Pang naar China om familie te bezoeken in Nankang, een plaats in de provincie Jiangxi. Toen hij drie dagen later het vliegtuig naar huis wilde nemen, werd hij gearresteerd.

Het nationale veiligheidsbureau van Ganzhou hield Chung Ting-Pang 54 dagen vast. Hoewel hij zegt niet te zijn mishandeld of gemarteld, werd hier wel mee gedreigd. Als hij niet zou meewerken met de ondervragingen, zou een ander team de ondervraging overnemen en kon zijn veiligheid niet gegarandeerd worden, zo werd hem verteld. De eerste dag van zijn arrestatie weigerde Chung Ting-Pang te eten, totdat hij zijn familie mocht bellen. De veiligheidsdienst instrueerde hem over wat hij wel en niet mocht zeggen tegen zijn familie.

De vrijlating van Chung Ting-Pang kwam pas nadat hij een verklaring ondertekende waarin hij toegaf een bedreiging voor de Chinese nationale veiligheid te zijn en dat dit hem spijt.

De spirituele beweging Falun Gong is sinds een vreedzame bijeenkomst op het Tiananmen Plein in juli 1999 verboden. Vele Falun Gong aanhangers zijn sindsdien vervolgd en geïntimideerd.