Syrische activist vrijgelaten

De Syrische activist Amjad Baiazy werd op 1 juli 2011 op borgtocht vrijgelaten. Hij is aangeklaagd en wacht op de start van zijn rechtszaak.

Amjad Baiazy werd op 12 mei op het vliegveld van de Syrische hoofdstad Damascus gearresteerd. Tijdens zijn eerste maand in hechtenis werd hij door de staatsveiligheidsdienst in eenzame opsluiting in Damascus vastgehouden. Hij mocht geen contact hebben met de buitenwereld en is naar verluid gemarteld en mishandeld. Op 12 juni werd hij overgebracht naar de Adra gevangenis. Daar verbleef hij tot zijn vrijlating.

Vanaf 25 juni deed Amjad Baiazy samen met andere gevangenen mee aan een hongerstaking uit protest tegen hun behandeling en gevangenschap: vier dagen eerder had de overheid een amnestie voor gevangenen aangekondigd.

Vage aanklachten

Amjad Baiazy zou zich hebben schuldig gemaakt aan ‘het verspreiden van onjuiste nieuwsberichten in Syrië die de moraal van de natie zouden kunnen aantasten’ (Artikel 286 van het Syrische Strafrecht), ‘het verzwakken van nationale gevoelens’ (Artikel 285) en ‘het zonder officiële toestemming toetreden tot een internationale politieke of sociale organisatie’ (Artikel 288).

Amjad Baiazy is nu herenigd met zijn familie maar wacht op de beslissing van de aanklager over de voortgang in zijn zaak. Amnesty International bedankt iedereen die voor hem actie voerde en zal zijn zaak in de gaten houden.