Syrische activist vrijgelaten

De Syrische activist Mohamed al-Ammar is op 22 april vrijgelaten. Mohamed al-Ammar is een voorstander van vreedzame democratische hervormingen in Syrië. De activist verdween op 19 maart toen hij vanuit een kliniek op weg naar huis was.

De familie van Mohamed al-Ammar hoorde dat hij waarschijnlijk werd vastgehouden op het kantoor van de Militiaire Inlichtingendienst in Dera’a. Een lokale bron vertelde Amnesty International dat Mohamed al-Ammar inderdaad gearresteerd was door de Militaire Inlichtingendienst. Naar verluidt werd hij in een overvolle, koude en donkere cel vastgehouden. Ook moest hij lange tijd staan en werd hij geblinddoekt tijdens de ondervraging.

Volgens dezelfde bron moest Mohamed al-Ammar op de dag van zijn vrijlating voorkomen voor een onderzoeksrechter in Dera’a. De rechter ondervroeg hem over ‘het behoren tot een geheime organisatie’ en besloot vervolgens om hem niet te veroordelen. Mohamed al-Ammar is een voorstander van democratische hervormingen in zijn land. Hij publiceerde op internet, gaf toespraken en volgde conferenties. Sinds de start van de onlusten in Syrië, is hij vier keer gearresteerd in verband met zijn pro-hervormingsactiviteiten.