Syrië: onwettige aanvallen op burgers en medische faciliteiten

Door Rusland gesteunde Syrische regeringstroepen hebben de afgelopen maand onwettige aanvallen uitgevoerd op steden en dorpen onder controle van gewapende groeperingen in de provincie Idlib. Onder de doelwitten waren een school, een ziekenhuis, een bloedbank en andere medische faciliteiten. Vaak leken de doelwitten bewust gekozen.

De afgelopen maand intensiveerden Syrische regeringstroepen hun lucht- en artillerieaanvallen op dichtbevolkte gebieden in Idlib langs de strategische autosnelweg M5 van Damascus naar Aleppo. Ten minste vier burgers zijn gedood en vier raakten gewond. Volgens getuigenverklaringen heeft de geweldsescalatie duizenden mensen ontheemd in dorpen en steden vlak bij de Turkse grens.

Amnesty International interviewde dertien ooggetuigen van dergelijke aanvallen in Saraqeb, Khan Sheikhoun, Talmans en Sheikh Idriss. Amnesty verifieerde de getuigenverklaringen aan de hand van video- en satellietbeelden en informatie uit openbare bronnen.

Onwettige militaire tactieken

‘De aanhoudende aanvallen in Idlib passen in een patroon dat we eerder hebben gezien in Aleppo, Daraa en op het platteland van Damascus,’ aldus Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Syrische regeringstroepen vallen ziekenhuizen aan, medische faciliteiten, hulpdiensten, bakkerijen en scholen. Mensen hebben geen andere keuze dan te vluchten. De Syrische overheid, met steun van Rusland, neemt overduidelijk haar toevlucht tot onwettige militaire tactieken die leiden tot massale ontheemding.’

De gebieden staan onder controle van de gewapende islamistische groepering Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Ook zij hebben volgens Amnesty de plicht burgers te beschermen, onder meer door geen strijders en militaire doelwitten in de buurt van burgers te plaatsen. Maalouf: ‘Het roekeloos plaatsen van ogenschijnlijk militaire doelen vlak bij medische faciliteiten en in dichtbevolkte gebieden is onwettig en brengt burgers in gevaar.’

‘Duidelijk dat de school doelwit was’

Op 26 maart vuurden regeringstroepen raketten af op een school in Sheikh Idriss. Daarbij zou een jongen van 10 zijn gedood en twee jongens van 9 en 10 gewond zijn geraakt. Er zijn geen militaire doelen in de buurt van de school.

Volgens een ooggetuige landden de raketten op het schoolplein. ‘Ik zag bloed en een krater. Het is duidelijk dat de school zelf het doelwit was, want één van de raketten viel op het schoolplein en de andere binnen tweehonderd meter rondom de school. Er zijn hier geen militaire doelen, geen HTS of andere facties. Dit gebied ligt midden in de gedemilitariseerde zone dus er is hier eigenlijk niets.’

Oorlogsmisdaden

Op 9 maart wierpen regeringstroepen bommen af in Saraqeb op een ziekenhuis, een bloedbank, een ambulance-eenheid en leden van de Witte Helmen. De doelwitten bevonden zich binnen honderd meter van elkaar. Volgens getuigen zijn bij luchtaanvallen op een woonwijk op dezelfde dag een 25-jarige man en een kind omgekomen.

‘Opzettelijke aanvallen op burgers en burgerdoelen zijn oorlogsmisdaden,’ zegt Lynn Maalouf van Amnesty. Amnesty roept alle strijdende partijen in de regio op toegang te verlenen aan vluchtende burgers. ‘Turkije moeten zijn grenzen openstellen voor burgers die willen vluchten en voor humanitaire organisaties die hulp willen bieden in delen van Syrië die in Turkse handen zijn,’ aldus Maalouf.