Syrië begaat misdaden tegen de menselijkheid

De methodes die door de veiligheidstroepen werden gebruikt om de protesten te beteugelen mogen beschouwd worden als misdaden tegen de menselijkheid. Dat stelt Amnesty International in een nieuw rapport Crackdown in Syria: Terror in Tell Kalakh.

Het rapport is gebaseerd op interviews met getuigen van het optreden van de veiligheidstroepen in Tel Kelakh, dicht bij de grens met Libanon. Amnesty kreeg geen toestemming om Syrië te bezoeken.

Strafhof
“De meeste van de misdrijven omschreven in dit rapport vallen onder de jurisdictie van het Internationaal Strafhof (ICC). Maar de VN-Veiligheidsraad moet de situatie in Syrië eerst doorverwijzen naar de Hoofdaanklager van het Hof”, aldus Philip Luther, Amnesty International adjunct-directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

“De getuigenissen die wij hebben gehoord over de gebeurtenissen in Tell Kalakh vormen een zeer verontrustend beeld van systematische, gerichte misdaden om afwijkende meningen in de kiem te smoren.”

De operatie begon op 14 mei toen veiligheidstroepen Tell Kalakh binnenvielen. Hier werd een betoging gehouden waar het vertrek van het bewind van president Bashar al-Assad werd geëist. Tenminste één persoon, de 24-jarige Ali al-Basha werd die eerste dag gedood. Ali zou door sluipschutters gedood zijn, ook de ambulance die zijn lichaam vervoerde werd beschoten. Vele families die probeerden te vluchten, werden onder vuur genomen door Syrische troepen.

Brandende sigaretten
In de dagen daarna werden tientallen mannelijke inwoners van de stad, onder wie mannen van boven de 60 en jongens jonger dan 18, opgepakt. De meeste gevangenen zijn gemarteld. Militairen hebben onder andere bij het tellen van de arrestanten brandende sigaretten tegen de nek van hun gevangenen gehouden.

Amnesty International weet dat een aantal mensen, gearresteerd tijdens de veiligheidsoperatie in Tell Kalakh, nog steeds in hechtenis verblijven, waaronder een 17-jarige jongen.

Amnesty International herhaalt zijn oproep aan de VN-Veiligheidsraad om de situatie in Syrië te verwijzen naar de Hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof en dringt er bij de Syrische autoriteiten op aan om ongehinderd toegang te verschaffen aan VN-onderzoekers om de mensenrechtensituatie in Syrië op dit ogenblik ten gronde te evalueren.

Lees het rapport Crackdown in Syria: Terror in Tell Kalakh