Sudanese professor vrij

De Sudanese Professor Mohamed Zain Al-Abideen is op 4 maart vrijgelaten, zonder dat er een aanklacht tegen hem is ingediend. Al-Abideen zat 15 dagen vast in de Kober-gevangenis in de Sudanese hoofdstad Khartoum. Hij kreeg geen toestemming om contact te hebben met zijn familie en hij had geen toegang tot een advocaat.

Mohamed Zain Al-Abideen, decaan van het College van Hoger Onderwijs aan de Universiteit van Al Zaiem Al Azhari in Omdurman, werd op 20 februari gearresteerd door de Nationale Veiligheidsdienst van Sudan (NISS). Zijn arrestatie volgde na de publicatie van een kritisch artikel over de Sudanese president Omar al-Bashir dat Al-Abideen schreef voor de krant Al Tayar.

In het artikel behandelt Mohamed Zain Al-Abideen corruptie en nepotisme binnen het regime van Omar al-Bashir. Op de dag dat het artikel verscheen, nam de NISS direct alle gedrukte versies van de krant in beslag. Een dag later kreeg de krant een publicatieverbod opgelegd. Naar verluidt mag Al Tayar vanaf 7 maart weer publiceren.