Sudanese journalist voorwaardelijk vrij

Het afgelopen jaar voerde Amnesty International actie voor de vrijlating van Abuzar Ali Al-Amin, redacteur van de Sudanese krant Rai Al Shaab. Op 22 augustus kwam hij op borgtocht vrij. De aanklacht tegen hem loopt echter nog steeds.

In juli 2010 werd hij veroordeeld wegens het ‘ondermijnen van de constitutie’ en het ‘publiceren van foutieve berichten’ nadat er artikelen waren verschenen waarin kritiek werd geuit op de regering.

Abuzar Ali Al-Amin werd tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. Deze veroordeling werd later door het hooggerechtshof teruggebracht tot 1 jaar, wat betekende dat Al-Amin in juli 2011 zijn straf erop had zitten.

Twee weken voor zijn geplande vrijlating kwam de Nationale Veiligheidsdienst (NISS) echter met een nieuwe aanklacht tegen hem. Ditmaal wordt Abuzar Ali Al-Amin onder andere verdacht van samenzwering en riskeert hij levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf.

Aangezien de aanklacht tegen Abuzar Ali Al-Amin nog niet is ingetrokken, blijft Amnesty International actie voor hem voeren.