Sudan: VN-medewerker vrijgelaten

Idris Yousef Abdelrahman, medewerker van de missie door de Verenigde Naties in Darfur (UNAMID) werd op 27 april gearresteerd. Op 20 juli werd hij vrijgelaten. De aanklager trok alle aanklachten tegen hem in.

Idris Yousef Abdelrahman raakte vermist in Nyala, Zuid-Darfur, nadat hij zich moest melden bij de Nationale Inlichtingendienst op 27 april. Pas op 10 mei kwamen zijn werknemers bij UNAMID erachter dat hij door de dienst werd vastgehouden. Op 12 juli werd hij beschuldigd van ‘het ondermijnen van het grondwettelijke systeem’ en ‘het voeren van oorlog tegen de staat’. Op beide aanklachten kon de doodstraf staan. Tijdens zijn gevangenschap mocht Idris Yousef Abdelrahman zijn familie niet zien. Pas op 12 juli kreeg hij toegang tot een advocaat.

Idris Yousef Abdelrahman werd op 20 juli vrijgelaten. De aanklagers verklaarden aan UNAMID dat alle aanklachten wegens gebrek aan bewijsmateriaal ingetrokken waren. Idris Yousef Abdelrahman wordt op het moment medisch onderzocht in Nyala.

Hij is de tweede werknemer van UNAMID die deze maand wordt vrijgelaten. Hawa Abdalla Mohamed, een activist en vertaler die werkt met vluchtelingen in Darfur, werd op 12 juli vrijgelaten. Hij zat sinds 6 mei vast in Khartoum.

Amnesty International voerde bliksemacties voor Idris Yousef Abdelrahman en dankt iedereen die voor hem in actie kwam.